Članak

Galić tvrdi da Sarajevu nije uskraćivana humanitarna pomoć

23. Aprila 2013.00:00
U nastavku svjedočenja u odbranu Radovana Karadžića, Stanislav Galić, bivši zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), negirao je da su njegove jedinice civilima uskraćivale humanitarnu pomoć i isporuke vode, struje i

This post is also available in: English

gasa.

Galić je izjavio da je od Karadžića i Glavnog štaba VRS dobijao naređenja da poštuje sporazume o propuštanju humanitarnih konvoja Ujedinjenih nacija (UN) ka Sarajevu. Tvrdio je, međutim, da se paljba Armije BiH (ABiH) iz grada pojačavala nakon što bi konvoji prošli, sugerišući da je njima švercovana i municija.

On je kazao i da niko nije manipulisao vodom, tvrdeći da je nestašica u Sarajevu bilo zbog nestanaka struje za koje je okrivio bošnjačke snage u gradu. ABiH je, po Galiću, otvarala vatru i na ekipe za opravke sistema za isporuku vode, gasa i struje.

Galića je Haški tribunal 2006. godine pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog terorisanja stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Teror nad Sarajlijama optužnica na teret stavlja i Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) i vrhovnom komandantu njene vojske. Prema optužnici, Karadžić i VRS su uskraćivali osnovne životne isporuke Sarajevu, koristeći to kao sredstvo pritiska na vlasti u gradu. Karadžiću se sudi i za genocid, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Galić je posvjedočio i da Karadžić nije direktno davao naređenja o upotrebi jedinica, već su ta naređenja dolazila od Glavnog štaba VRS-a. Karadžić nije mnogo ulazio u planiranje i rukovođenje borbenim dejstvima, ali je imao određenu kontrolu, rekao je Galić.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona šta znači pominjanje Turaka i poturica u naređenjima SRK-a, Galić je odgovorio da takve riječi nije upotrebljavao on, nego načelnik štaba korpusa. Objasnio je da su tim terminima bili označeni Muslimani, malo podrugljivo. Na dodatno pitanje optuženog ko su poturice, svjedok je odgovorio: Poturčeni Srbi.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Galić je na pitanje tužiteljice Caroline Edgerton, potvrdio da je osuđen zbog istih artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu koji su navedeni i u optužnici protiv Karadžića.

Osvrčući se na Galićevu tvrdnju da nikada nije dobio protest vojnih posmatrača UN-a zbog vatre na grad, tužiteljica mu je citirala iskaze svjedoka, oficira UNPROFOR-a, koji su lično kod njega protestovali. Galić je odgovorio da usmene proteste nije smatrao oficijelnim, a da je pismene provjeravao kod potčinjenih komandi. Tvrdio je i da su protesti bili opšti, zasnovani na špekulacijama i bez dokaza.

Ja ne mogu sada iz Haaga reći šta se događa u Sarajevu. Isto tako, ni tada iz Sarajeva nisam mogao. Na tom prostoru bilo je gotovo 400.000 ljudi, kazao je Galić.

Navodeći kao primjer eksploziju na pijaci Markale u kojoj je 5. februara 1994. godine poginulo 66 osoba, a ranjeno više od 140, Galić je rekao: Koliko je komisija UN-a radilo? I šta su ustanovile da se ništa ne može ustanoviti.

Tužioci će nastaviti unakrsno ispitivanje Galića u četvrtak, a suđenje Karadžiću će biti nastavljeno u srijedu, 24. aprila, svjedočenjem bivšeg izaslanika UN-a, Jasushija Akashija.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English