Članak

Suđenje Moniki Karan-Ilić bez prisustva javnosti

23. Aprila 2013.00:00
Nastavak suđenja Moniki Karan-Ilić, optuženoj za zločine počinjene na području Brčkog, bio je zatvoren za javnost zbog moguće “retraumatizacije” svjedoka.

This post is also available in: English

Svjedok se na početku suđenja požalio na loše zdravstveno stanje, nakon čega je Amela Mustafić, tužiteljica Tužilaštva Brčko Distrikta, predložila da se isključi javnost, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Prethodno je svjedok dostavio medicinsku dokumentaciju, u kojoj je i preporuka ljekara sa klinike u Tuzli. Prema preporuci, svjedok se ne bi trebao pojaviti na suđenju zbog izrazito narušenog psihofizičkog stanja koje je nastalo kao posljedica torture u brčankom logoru Luka.

Pojavljivanje na suđenju moglo bi svjedoka dodatno retraumatizovati, čak dovesti i do smrti, navedeno je u jednoj od dijagnoza koje su dostavljene Sudskom vijeću.

Tužiteljica Mustafić je insistirala da se svjedok ne pojavljuje pred sudom nego da se pročita njegova izjava data u istražnom postupku. Nakon što se Odbrana tome usprotivila, te nakon što je urađeno vještačenje svjedoka u vezi njegove procesne sposobnosti, Sudsko vijeće je pozvalo svjedoka da svjedoči.

Karan-Ilić optužnica po osam tačaka tereti da je od početka maja do 10. jula 1992. godine u koncentracionom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala, nanosila velike patnje, te fizički i psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

Druga dva svjedoka Tužilaštva, Nermin Dervišević i Izeta Elezović, koji već godinama žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nisu se pojavili na suđenju.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English