Članak

Galić tvrdi da nije znao za napade na civile u Sarajevu

22. Aprila 2013.00:00
U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislav Galić izjavio je da od 1992. do 1994. godine nije naredio nijedan snajperski napad na civile u Sarajevu.

This post is also available in: English

Tokom ispitivanja, Karadžić je iz optužnice navodio incident po incident u kojem su civili u Sarajevu stradali od puščane vatre, pitajući Galića da li je naredio pucanje po civilnom stanovništvu i da li je o tim napadima dobio izvještaje.

“Moje naređenje je bilo da niko nema pravo izabrati civila za cilj”, odgovorio je Galić, koji je negirao i da je SRK imao snajpersku jedinicu. Precizirao je da su pojedinačni snajperisti imali zadatak da se bore protiv neprijateljskih snajpera i da pucaju na “važne ciljeve”, poput oficira.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu sistematskim granatiranjem i snajperisanjem. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal u Haagu je 2006. godine pravosnažno osudio Galića na doživotni zatvor zbog terorisanja Sarajlija.

Upitan da li je naredio da se 13. decembra 1992. puca na trogodišnju Anisu Pitu, koja je bila ranjena dok se igrala na balkonu kuće u naselju Širokača, Galić je odgovorio da je “sigurno” da ni on, ni bilo ko drugi u njegovom korpusu nije naredio “da se dejstvuje na dijete”. Sugerisao je, međutim, da su položaji Armije BiH (ABiH) bili u blizini.

Gotovo identične odgovore Galić je dao i nakon što mu je Karadžić predočio desetak drugih napada u kojima su, kako je napomenuo, civili “navodno” bili ranjeni.

Galić je kazao i da je tek na svom suđenju saznao da je 11. jula 1993. iz snajpera ubijena Munira Zametica dok je zahvatala vodu iz rijeke Dobrinje.

Upitan o ranjavanju dviju žena koje se desilo 25. maja 1994. u autobusu punom putnika u Dobrinji, tadašnji zapovjednik srpskih snaga oko Sarajeva odgovorio je: “Radili su tramvaji, autobusi; moglo se šetati, raditi u bašti… Pitam se šta smo još trebali da radimo i omogućimo… Bilo je zabranjeno gađanje po prevoznim sredstvima, ali ako se prevozila jedinica, to je bio legitiman vojni cilj.”

Na pitanje predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona “da li, na osnovu onoga što danas zna, isključuje mogućnost da su žrtve navedene u optužnici ubili srpski vojnici”, Galić je izjavio da takvo što ne može tvrditi.

“Mogu reći da žrtve koje se spominju tu ne mogu sve da pobijam da se to nije dogodilo. Sadašnji dokazi pokazuju da je bilo incidenata koji su se dogodili, bez daljega. Ali, u tom vremenu, ponavljam, ja nisam imao takve dokaze”, rekao je on.

Karadžić će ispitivanje Galića nastaviti u utorak, 23. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English