Članak

Počelo suđenje Vojinu Lukiću

23. Aprila 2013.00:00
Čitanjem optužnice, iznošenjem uvodne riječi Optužbe i iskazima dvojice svjedoka pred Okružnim sudom u Doboju počelo je suđenje Vojinu Lukiću za zločine nad civilima.

This post is also available in: English

U uvodnoj riječi, tužilac Izudin Berberović je najavio da će Optužba saslušanjem četiri svjedoka dokazati krivicu optuženog Lukića za zločine u Doboju.

Lukić, bivši stražar u Okružnom zatvoru u Doboju, optužen je da je više puta zlostavljao Šabana Ibrakovića u prostorijama zatvora, tako što ga je udarao debelim elektrokablom, nogama i rukama, od čega je Ibraković više puta gubio svijest.

Svjedok Reuf Huskić je ispričao da je u Okružnom zatvoru bio pritvoren od 12. do 21. juna 1992. godine i da je boravio u istoj sobi sa Šabanom Ibrakovićem.

“U toj prostoriji je bilo dvadesetak ljudi. Kad sam prvi put vidio Šabana, koji je bio policajac, izgledao je normalno. Patrole su ponekad ulazile i izvodile ljude, a ponekad su se vrata otvarala i prozivani su ljudi. Šaban je jednom izveden. Potom su se čuli potmuli jauci”, kazao je Huskić.

Huskić je dodao da je poslije toga Ibraković uvučen u prostoriju u kojoj su bili zatvorenici i da su ga oni smjestili u krevet.

“Kao ljekar sam pokušao da mu pomognem. Imao sam nekoliko tableta protiv bolova u džepu. Učinilo mi se da je imao prelom rebara, ali to ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer nisu postojali uslovi za pregled”, rekao je Huskić, koji je naveo i da je oštećeni pričao “da su ga sredile kolege”.

Svjedok Sakib Hurtić, koji je prije rata bio rezervni pripadnik policije, kazao je da je u Okružnom zatvoru bio od polovine maja 1992. do marta 1993. godine te da poznaje optuženog Lukića.

“Gospodin Lukić je otvorio vrata i Šaban je otišao s njima. Kasnije je uvučen kao vreća. Bio je pretučen”, kazao je Hurtić.

Svjedok je naveo i da ga optuženi nije tukao.

“Znam ko me tukao i o tome ću pričati kada to dođe na red”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 29. aprila.

Povezani članci

31. Decembra 2013.

Vojin Lukić oslobođen krivice

23. Decembra 2013.

Lukiću presuda 31. decembra

27. Novembra 2013.

Šamari u dobojskom zatvoru

Arnes Grbešić


This post is also available in: English