Članak

“Ljudsko ponašanje” Dževada Salčina u Trusini

22. Aprila 2013.00:00
Drugog dana svjedočenja u svoju korist, optuženi Dževad Salčin zvani Struja je rekao da 16. aprila 1993. godine nije bio očevidac ubistava Hrvata u selu Trusina kod Konjica, .

This post is also available in: English

Salčin, bivši vojnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kazao je da je bio sa ženama i djecom iza kuće u Gaju, zaseoku u Trusini, kada je čuo da je nepoznati glas uzviknuo: “Streljački vod!”“Ja nisam vidio mrtve”, kazao je optuženi odgovarajući na pitanja Odbrana petorice optuženih za zločin u Trusini.On je naveo da nepoznati glas koji je uzviknuo: “Streljački vod!”, nije prepoznao kao glas saborca iz odreda, nakon čega je strijeljano nekoliko muškaraca.Tokom napada na selo, Salčin nije, kako je kazao, vidio optužene Nedžada Hodžića i Mensura Memića, također tadašnje vojnike odreda “Zulfikar”. On je dodao da Memića u odredu nije primjećivao, te da je važio za najmirnijeg momka.Salčin je rekao da ga je Memić ranjenog izvlačio 1994. godine, te da su se tada “zvanično” upoznali. On je rekao da se iznenadio kada je saznao da je i Memić optužen, te je tužiteljicu nakon hapšenja pitao otkud optužnica protiv njega.Salčin je optužen za učešće u postrojavanju oko 14 civila i tri vojnika uz kuću u Gaju pod prijetnjom da će ih ubiti, upućivanje pogrdnih riječi, uzimanje novca, zlata i drugih dragocjenosti. On je negirao ove optužbe, rekavši da se u selu ponašao ljudski.Zajedno sa Salčinom, Hodžićem i Memićem, za zločin u Trusini sudi se i Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica”.Prema optužnici, u Trusini je ukupno ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Govoreći o dolasku u Trusinu, Salčin je ispričao da je sa grupom vojnika kamionom krenuo sa Igmana, gdje je bila baza odreda.On je rekao da su prenoćili u školi u Bradini kod Konjica, te nastavili put do sela Parsovići, odakle su krenuli u napad na Trusinu. Optuženi Salčin je naveo da uopće nije vidio Bojadžića i Ališpagu.Bojadžić je optužen da je, kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, rukovodio napadom na Trusinu, dok je Ališpagi, kao komandantu, na teret stavljeno što nije kaznio podređene vojnike koji su sudjelovali u zločinu.Salčin je rekao da je optuženog Hakalovića prvi put vidio kada je zatraženo produženje pritvora nakon što su uhapšeni.Njegov branilac, Kerim Čelik, u sudski spis je uložio zapisnik Komisije za ljudska prava Zagreb o zločinu u Trusini u kojem je, kako je rekao, navedeno da je izvjesni Struja spasio Dragana Drlju.Nastavak suđenja zakazan je za 6. maj.

Amer Jahić


This post is also available in: English