Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za silovanje na području Zvornika

7. Aprila 2023.17:17
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice počet će suđenje Radetu Grujiću, optuženom za silovanje u Liplju kod Zvornika u junu 1992. godine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Statusna konferencija i početak suđenja Grujiću, nekadašnjem pripadniku čete Snagovo, Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, zakazana je za četvrtak, 13. aprila.

On se tereti da je silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

U ponedjeljak, 10. aprila, planiran je početak izvođenja dokaza Odbrane Borislava Paravca, kojem se sudi zajedno sa Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem za zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Naredne sedmice u Sudu BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Lamija Grebo