Vijest

Sjednica VSTV-a: UDT bilježi porast broja pritužbi protiv rukovodilaca pravosudnih institucija

12. Aprila 2023.14:31
Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević kazala je da je Ured disciplinskog tužioca zabilježio porast pritužbi protiv rukovodilaca pravosudnih institucija, kao i da su izrečene 33 disciplinske mjere protiv nosilaca pravosudnih funkcija, među kojima su i dva premještaja sa mjesta glavnog na mjesto tužioca.

VSTV BiH. Foto: BIRN BiH

Glavna disciplinska tužiteljica Kurspahić Nadarević predstavila je godišnji izvještaj Ureda disciplinskog tužioca (UDT) prvog dana redovne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Navela je da je tokom prošle godine UDT imao u radu 1.309 pritužbi. Dodala je kako su zabilježili uopšteno smanjenje broja podnesenih pritužbi Uredu, ali povećanje pritužbi protiv rukovodilaca.

Kazala je da je pokrenuto 39 disciplinskih postupaka protiv 41 nosioca pravosudne funkcije.

“I dalje imamo trend da je većina pokrenutih disciplinskih postupaka protiv iskusnih sudija i tužilaca, kada posmatramo starosnu strukturu. Izrečene su 33 disciplinske mjere protiv 33 nosioca pravosudnih funkcija, među kojima su i dva premještaja sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca“, objasnila je Kurspahić Nadarević.

Ona je navela i da se najveći broj pritužbi odnosio na dužinu trajanja postupaka pred sudom i tužilaštvom, te na nezadovoljstvo sudskim i tužilačkim odlukama.

Člana VSTV-a Davora Martinovića zanimalo je da li je UDT formirao predmet protiv predsjedavajućeg jednog sudskog vijeća, koji je imao izdvojeno mišljenje, što je Kurspahić Nadarević potvrdila.

“Po saznanju o situaciji koju spominjete i medijskog pisanja, cijenili smo da je potrebno registrovati taj predmet“, navela je Kurspahić Nadarević.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da  je UDT formirao predmet po službenoj dužnosti protiv Branka Perića, sudije Državnog suda, koji je imao izdvojeno mišljenje tokom izricanja nepravosnažne presude u predmetu “Respiratori”.

Kurspahić Nadarević je predstavljujući statističke podatke, kazala je da je riješeno 859 pritužbi, te da je 76 registrovano po službenoj dužnosti, gdje se bilježi porast u odnosu na prethodne godine. Navela je i da je iz 2022. preneseno 469 neriješenih pritužbi u ovu godinu, te dodala da je smanjeno prosječno vrijeme rješavanja pritužbi, što je i cilj UDT-a.

Na današnjoj sjednici predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je kazao da je na sjednici prisutna nova članica – Željka Fabić, tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, koja je izabrana u martu, dok je Željka Radović, kojoj mandat ističe u aprilu, podnijela ostavku.

Iz Stalne komisije za legislativu je rečeno da je predviđeno donošenje novog poslovnika VSTV-a, imajući u vidu činjenicu da je važeći Poslovnik mijenjan do sada 17 puta, te je teško pratiti tekst sa mnogo izmjena i dopuna.

Raspravljajući o radu na novom poslovniku, potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan dala je prijedlog da se, u trenutku pravosnažnosti disciplinske odluke, radi pojašnjenja objavljuje i prvostepena odluka, uz potrebnu anonimizaciju, sa čime su se složili predsjednik Lagumdžija i član Sanin Bogunić.

Na nekoj od narednih sjednica će se finalno razmatrati set izmjena Poslovnika, a za drugi dan redovne sjednice, 13. aprila, planirano je, između ostalog, da Stalna komisija za efikasnost i kvalitet tužilaštava iznese prijedlog zaključaka u odnosu na prezentovane izvještaje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, Republičkog javnog tužilaštva RS-a, Federalnog tužilaštva i Tužilaštva Brčko distrikta BiH o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala.

Aida Trepanić