Vijest

Dodik ponovo negirao genocid nakon što je OHR pozvao na njegovo procesuiranje

7. Aprila 2023.17:16
Milorad Dodik ponovo je zaprijetio secesijom Republike Srpske nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini pozvao na njegovo procesuiranje zbog negiranja genocida u Srebrenici.
Milorad Dodik, arhiv. Foto: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) u četvrtak je na društvenim mrežama pozvao na istrage i procesuiranje slučajeva negiranja genocida navodeći da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno ponovo negirao genocid.

Iz OHR-a nisu naveli o kojoj izjavi se radi, ali su podsjetili kako je, prema Krivičnom zakonu BiH, negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine krivično djelo.

“U vezi s nedavnim izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika, visoki predstavnik Christian Schmidt je istaknuo da nema mjesta glorificiranju ratnih zločinaca i negiranju genocida u civiliziranom društvu. Samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumijevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve”, navodi se u saopštenju OHR-a.

Iz Dodikovog kabineta nisu imali komentar za Detektor o pozivu OHR-a, ali su kazali da je Dodik u petak tokom posjete Prijedoru već odgovorio na pitanje za agenciju SRNA. Dodik je rekao da “Srbi nisu počinili genocid i da, ako je igdje bio genocid, bio je nad Srbima”.

“Ako oni misle da na taj način nama nametnu zabranu ćutnjom, ja ću ih samo upozoriti na to da je u bivšoj Jugoslaviji bilo mnogo tabua koje su branili komunisti, pa se ta zemlja raspala. Živim za dan kad će se i ova raspasti, BiH. Na miran način mi ćemo sigurno otići iz nje, bez obzira šta oni govorili”, kazao je Dodik, prenijela je SRNA.

Dodik je pozvao da podnesu krivičnu prijavu protiv njega za negiranje genocida, rekavši da je spreman i sam to učiniti.

Iz Tužilaštva BiH nisu do pisanja teksta odgovorili koliko trenutno u radu imaju predmeta protiv Dodika za negiranje genocida.

Ranije istraživanje Detektora je pokazalo da je Dodik političar s najviše izjava koje mogu poticati na širenje mržnje tokom 2022. godine, ali se protiv njega vodi samo jedna istraga i nije podignuta niti jedna optužnica.

Dodik je, prema bazi Mapiranje mržnje, sedam puta negirao zločin na način da je ili umanjio kvalifikaciju genocida ili je relativizirao, te veličao haškog osuđenika. U jednom od obraćanja ispred Predsjedništva BiH on je, komentarišući izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida u BiH i svih drugih ratnih zločina, kao i veličanje osuđenih za ratne zločine, kazao da o Srebrenici misli što i ranije. Iz Tužilaštva BiH su ranije rekli da je protiv Dodika formiran jedan predmet za veličanje zasluga Radoslava Brđanina nakon njegove smrti i da je on u radu, bez dodatnih detalja o fazi predmeta.

Nakon vijesti o smrti Radoslava Brđanina, Dodik je na Twitteru veličao njegove zasluge i nazvao patriotom ovog osuđenika, za koga je naveo da će “ostati upisan posebnim slovima u istoriji srpskog naroda”.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH su nedavno pozvali institucije da hitno pokrenu istragu protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Kako su naveli, Tužilaštvo BiH i državne institucije ne primjenjuju “Inzkov zakon”, te da skoro dvije godine Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu za negiranje genocida. Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović za Detektor je podsjetio na izjavu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića da “tužioci ne znaju kako procesuirati negiranje genocida i drugih ratnih zločina”.

“Tužioci su rekli da ne znaju i ne vidim svrhe da bilo ko poziva nekog da nešto uradi ako on sam tvrdi da to ne zna. Gospodin Schmidt ima dovoljno ovlasti da sam poduzme mjere i aktivnosti s ciljem sprečavanja negiranja ratnih zločina uključujući i negiranje genocida”, kazao je Tahirović.

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić nedavno je istakao da sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini trebaju dodatnu edukaciju međunarodnih eksperata Evropskog suda za ljudska prava o praksi i radu na predmetima negiranja ratnih zločina i genocida.

Detektor je ranije pisao da od jula 2021., kada je nametnuta zabrana negiranja zločina, do kraja 2022. godine državni tužioci su odlučili da neće provoditi ukupno 27 istraga o negiranju genocida, drugih ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

    Jasmin Begić