Vijesti


Patković: Kupljeno vozilo nije prikazano u finansijskom izvještaju 24. Aprila 2023. Suđenje U nastavku suđenja Šerifu Parkoviću za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije, vještak Kenan Kapetanović uočio je da kupljeno vozilo nije bilo obuhvaćeno planom nabavke, te da Vlada Federacije nije dala saglasnost za kupovinu.
Naredne sedmice izricanje presude Ramizu Drekoviću 20. Aprila 2023. Vijest Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine će u četvrtak, 27. aprila, izreći presudu Ramizu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kojeg optužnica tereti za zločine počinjene u Kalinoviku 1995. godine.
Blekić i ostali: Optuženi Muftić sklopio sporazum o priznanju krivice 20. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju Zijadu Blekiću i ostalima koji se terete za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, Sudsko vijeće je donijelo odluku o razdvajanju predmeta, nakon što je optuženi Edin Muftić potpisao sporazum o priznanju krivice.
Branimir Tešić traži naknadu štete nakon oslobađajuće presude za genocid 19. Aprila 2023. Vijest Branimir Tešić, nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici, tužio je državu Bosnu i Hercegovinu radi naknade materijalne i nematerijalne štete zbog neosnovanog ili nezakonitog lišenja slobode i izrečenih mjera zabrane tokom trajanja krivičnog postupka.
Bjelajac: Zastupao klijenta u predmetima koje je vodio optuženi 19. Aprila 2023. Suđenje Suđenje banjalučkom tužiocu Branku Bjelajcu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja nastavljeno je saslušanjem svjedoka Odbrane, koji je ispričao da je kao branilac zastupao klijenta u predmetima u kojima je optuženi vodio istrage i procese.
Detektor – Magazin: Kako su potezi banjalučke policije i dezinformacije ugrozile LGBT aktiviste 19. Aprila 2023. Video Napad na članove Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci izazvao je brojne reakcije, ali nekoliko sedmica poslije jasnija je slika kako je stvorena dezinformacijska kampanja koja je prethodila napadu, koji su propusti banjalučke policije i šta se zaista desilo u noći napada. U novoj emisiji Detektor Magazina pogledali smo izbliza koliku su ulogu u pokretanju mrzilačke kampanje prema LGBTIQ zajednici imali politički zvaničnici i kako su dezinformacije o događaju u Banjoj Luci okupirale medijski prostor i dovele do napada koje žrtve smatraju jasnim zločinom iz mržnje.
Tri decenije od masakra u Zenici za koji niko nije odgovarao 19. Aprila 2023. Vijest Tokom granatiranja Zenice 19. aprila 1993. godine, ubijeno je 15 i ranjeno više od 50 civila, a za ovaj zločin – ni tri decenije poslije – niko nije odgovarao. Porodice žrtava ogorčene su na rad pravosudnih insitucija, a organizatori obilježavanja godišnjice za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da imaju balističke podatke da su granate tog dana ispaljene s položaja Putičeva – 16 kilometara udaljenog od Zenice.
U maju prvi svjedoci u postupku protiv tužiteljice iz Brčko distrikta 18. Aprila 2023. Vijest Glavna rasprava po tužbi Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH protiv tužiteljice Tužilaštva u Brčko distriktu Dejane Jovanović počinje 19. maja, odlučeno je danas na pripremnom ročištu.
Cikotić: Ministarstvo odbrane “pogodovalo” zagrebačkom “Scoutu” 18. Aprila 2023. Suđenje U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine ukazao je na friziranje cijena prodaje vojne opreme, čime se pogodovalo kupcu.
Edukacije kao jedan od koraka u borbi protiv cyber kriminala 18. Aprila 2023. Vijest Borba protiv cyber kriminala zahtijeva odgovor cijele države i pojedinaca, a jedan od koraka su i edukacije, rečeno je na seminaru “Dokazivanje krivičnih djela Cyber kriminala i elektronski dokazi/ Koordinacija organa za provođenje zakona u okviru Cyber kriminala“.