Vijest

Na obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca dolaze predstavnici vlasti i bivši borci VRS-a

11. Aprila 2023.16:21
Na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu u srijedu će biti održan pomen dobrovoljcima iz Rusije koji su poginuli tokom rata u Bosni i Hercegovini u jedinicama Vojske Republike Srpske (VRS), a događaju će prisustvovati predstavnici vlasti i udruženja koja održavaju srpsko-ruske veze i okupljaju bivše borce.
Služenje parastosa kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima 2021. godine. Foto: BIRN BiH

Predsjednik Udruženja “Srpsko-ruska zajednica ‘Zavet’” Savo Cvijetinović je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da se na spomeniku u Višegradu nalazi 37 imena poginulih dobrovoljaca te kako se u smislu organiziranja događaja u sklopu Dana ruskih dobrovoljaca u odnosu na prethodne godine ništa nije promijenilo.

“Bit će iz ministarstva, iz udruženja i boračke organizacije. Bit će parastos u 11 sati, a pomen traje 15-20 minuta. Drugog programa nema”, rekao je Cvijetinović.

Prema saopćenju objavljenom na web stranici Opštine Višegrad, u 11:30 planirano je obraćanje zvaničnika.

Na pitanje BIRN-a BiH da li će u Višegradu prisustvovati porodice dobrovoljaca, Cvijetinović je kazao kako pretpostavlja da neće, s obzirom na rat u Ukrajini i probleme s kartama.

BIRN BiH je ranije pisao o vezama pojedinih funkcionera u Republici Srpskoj i organizacije “Zavet” sa Savezom dobrovoljaca Donbasa i ultradesničarskom političkom partijom LDPR. Predsjednici Saveza i LDPR-a ranije su stavljeni na listu sankcija SAD-a odnosno EU zbog “aktivne podrške upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini”.

Također, BIRN BiH je otkrio da su višegradskom skupu ranije prisustvovali bivši ruski dobrovoljci u BiH koji čine vezu u zamršenoj mreži u kojoj su organizacije poput “Noćnih vukova” i kozačkih udruženja na Balkanu.

Aleksandar Savić iz Boračke organizacije Republike Srpske rekao je kako neke porodice ruskih dobrovoljaca svake godine dolaze u Višegrad, ali da posebnih najava o njihovom mogućem dolasku nema.

Udruženje “Žena žrtva rata” je u aprilu 2021. godine zbog Dana ruskih dobrovoljaca podnijelo prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje je formiralo predmet i dalo ga u rad postupajućem tužiocu.

U prijavi je navedeno da događaj veliča ratne zločine i duboko vrijeđa preživjele žrtve, članove porodica, prognanike i povratnike.

Ruski dobrovoljci borili su se pod komandom VRS-a, većinom u jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa. Bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović ranije je kazao kako je u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine učestvovalo 700 ruskih dobrovoljaca.

Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja RS-a, obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov.

Irvin Pekmez