Vijesti


Na području Kozarca pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 26. Aprila 2023. Vijest Tokom dvodnevnog procesa ekshumacije na lokalitetu Vidovići – Kozarac na području Prijedora, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se sumnja da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, rečeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Izricanje presude Ramizu Drekoviću pomjereno za sredinu maja 26. Aprila 2023. Vijest Iako je bilo zakazano za sutra, izricanje prvostepene presude Ramizu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kojeg optužnica tereti za zločine počinjene u Kalinoviku 1995., pomjereno je za sredinu maja.
Medijski portali počinju oporavak nakon intenzivnih hakerskih napada 26. Aprila 2023. Vijest Nekoliko redakcija u Bosni i Hercegovini se posljednjih dana suočilo s mnogobrojnim hakerskim napadima, zbog kojih je bilo nemoguće ili otežano pristupiti online portalima i zbog čega kažu da su izgubili povjerenje publike.
Međunarodni dan žena u ICT-u: Kroz edukaciju do postizanja rodne ravnopravnosti 26. Aprila 2023. Vijest Predstavljanje žena koje su izabrale informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) za svoje zanimanje i rad, edukativna predavanja i paneli o budućnosti ovog sektora u Bosni i Hercegovini i svijetu dio su online radionice koja se održava danas, povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u ovoj oblasti, s ciljem prevazilaženja stereotipa i rodne ravnopravnosti.
BIRN BiH poklonio sadržaj Baze sudski utvrđenih činjenica o ratu “Fondu Memorijala Kantona Sarajevo” 26. Aprila 2023. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poklonila je sadržaj Baze sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH Javnoj ustanovi “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o partnerstvu, za edukativne i naučno-istraživačke svrhe, kao i uspostavu muzeja stradanja.
U Sarajevu promovisana knjiga o arhivskom materijalu za nastanak Republike Srpske 25. Aprila 2023. Vijest Dokumenti iz arhiva mogu pomoći da se proučavanjem prošlosti bolje razumije sadašnjost, navedeno je na promociji knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”.
Na Palama održano pripremno ročište za klevetu protiv aktivistica za zaštitu rijeka 25. Aprila 2023. Vijest Nakon nekoliko mjeseci odgađanja i reakcija ekoloških organizacija, u utorak je održano pripremno ročište na kojem su iznesene tužbe i odgovori aktivistica za zaštitu rijeka koje je za klevetu tužila firma koja u Istočnom Sarajevu gradi malu hidrocentralu.
Predmet “Bobar banka” razdvojen u odnosu na Cacanovića zbog bolesti optuženog 25. Aprila 2023. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine razdvojio je krivični postupak protiv Petra Cacanovića, optuženog za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja, i nastavak suđenja protiv ostalih 12 optuženih u predmetu “Bobar banka” odredio u drugoj polovini maja.
Džombić negirao da je vršio pritisak na Kreditni odbor za kredit “Energoliniji“ 25. Aprila 2023. Suđenje Bivši predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, optužen za zloupotrebu položaja, rekao je pred Sudom u Banjoj Luci da nikada nije vršio pritisak na članove Kreditnog odbora Investiciono razvojne banke Republike Srpske s ciljem da se preduzeću “Energolinija“ dodijeli kredit od preko 19 miliona maraka.
Za manje od četiri mjeseca skoro 200 prijava korupcije u Kantonu Sarajevo 25. Aprila 2023. Vijest U Kantonu Sarajevo je od početka januara do 10. aprila ove godine prijavljeno 189 slučajeva korupcije, a pet prijavitelja je dobilo status “zviždača” u skladu sa Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije.