Suđenje

Dujmović: U maju saslušanje zadnjeg svjedoka

13. Aprila 2023.15:25
Sarajevski Općinski sud prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva da na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, kao dodatni dokaz sasluša sekretaricu Vlade Federacije Editu Kalajdžić.
Zora Dujmović. Foto: BIRN

Kantonalna tužiteljica Aida Bešlija predložila je za svjedokinju Editu Kalajdžić zbog akta koji je upućen iz Vlade ka Ministarstvu u aprilu 2015. godine, mada nije precizirano o kakvom se dokumentu radi.

Odbrana smatra da se sekretarica Vlade FBiH ne bi trebala saslušati kao svjedokinja jer sporni akt nije ona potpisala.

Branilac Davor Martinović je rekao da je sedam godina, koliko traje proces, dug period, te da su svi relevantni svjedoci saslušni i da se ne bi trebalo dodatno odugovlačiti.

“U tom priodu je bilo apsolutno dovoljno da se saslušaju svi svjedoci za koje Tužiteljstvo smatra da su bitni. Odbrana nije predložila ni saslušala niti jednog svjedoka i apsolutno nam je nejasno na koje bi se okolnosti trebala saslušati svjedokinja“, rekao je u izlaganju branilac Martinović.

Tužiteljica Bešlija je rekla da je Kalajdžić važna za proces dokazivanja i da to ne bi dodatno produžilo proces, jer bi svjedočenje trajalo najviše 20 minuta.

“Tužilaštvo je za ovaj akt saznalo 2022. godine, tako da ne znam zašto bi ovo uticalo na odugovlačenje procesa“, rekla je tužiteljica Bešlija.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. maj, kada je planirano saslušanje svjedokinje Kalajdžić i iznošenje završnih riječi.

 

Nino Bilajac