Suđenje

Ademaj i ostali: Izdavanje naloga inspektorima

17. Aprila 2023.17:46
U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom inspekcijskih kontrola, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorio je o izdavanju naloga i propustima u sankcionisanju prekršaja.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor, bio je nadređeni optuženima Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

On je ispričao da je zadužen za izdavanje naloga po kojima inspektori samostalno obavljaju inspekcijski nadzor. Naveo je i da je bilo slučajeva kada inspektori urade nadzor, a potom im on naknadno u roku od 24 sata potpiše nalog.

“Nalozi se izdaju samo za jednu radnu sedmicu, a inspektori su dužni da jednom sedmično sve zapisnike unesu na server Uprave“, rekao je Ramić.

Svjedok je potvrdio da je tokom 2021. godine izdao jedan nalog za inspektorice Busuladžić i Hota, a drugi za Ademaja.

Nalog za inspekcijski nadzor u firmi “RAM-PROM” u Konjicu, Ramić je Ademaju izdao 31. maja 2021. godine. 1. juna je nalog realizovan, a zapisnik o tome nije unesen u sistem jer, kako je rekao svjedok, Ademaj je uhapšen 3. juna.

Međutim, prema navodima svjedoka, s obzirom na to da je pređena veća kilometraža od 30 kilometara, Ademaj je morao dobiti i putni nalog.

Tužilac Feđa Fejzagić predočio je svjedoku putni nalog iz kojeg se vidi da je Ademaj 1. juna 2021. godine bio u Sarajevu, a ne Konjicu.

U zapisniku inspekcijskog nadzora napisano je da je sve uredu. Međutim, predočavanjem zapisnika svjedoku, on je naveo da piše kako nema potrebne prateće dokumentacije uz trgovačku knjigu, te da nije izdan nikakav prekršajni nalog.

“Ovdje se moralo izdati rješenje o privremenoj zabrani rada do otklanjanja nepravilnosti“, pojasnio je Ramić.

Drugi nalog je Ramić izdao inspektoricama Busuladžić i Hota za firmu “CarMax” iz Sarajeva, te su one došle u firmu 21. maja 2021. godine.

Svjedokinja Ivana Cvijetić je potvrdila da su inspektorice posjetile “CarMax”.

“One su tražile svu dokumentaciju i ja sam ih samo zamolila da idemo polako, da sve imamo, ali da mi je ovo prva inspekcija“, rekla je Cvijetić, inače direktorica ove firme.

Cvijetić je navela da su, nakon uvida u svu dokumentaciju, inspektorice sačinile zapisnik i konstatovale da je sve uredu, te su po odlasku kratko razgovarale s njenim suprugom Elsadatom Zijadićem, koji je također danas svjedočio, te naveo da je u rodbinskim vezama sa Enesom Zijadićem, koji je optužen u ovom predmetu.

“Kada su krenule iz firme, jedna me je upitala da li mi je Enes Zijadić rođak, i ja sam rekao da jeste“, rekao je svjedok i dodao da su potom otišle.

Tokom kontrolnog inspekcijskog nadzora u ove dvije firme, a koje je provela Federalna uprava za inspekcijske poslove po nalogu Kantonalnog tužilaštva, inspektori su u firmi “CarMax” uočili niz nepravilnosti u poslovanju, te izdali šest prekršajnih naloga.

Braniteljicu optužene Busulaždić, Adnu Dobojlić, zanimalo je da li su im prilikom nadzora inspektorice tražile određene usluge ili novac, ali svjedoci Cvijetić i Zijadić su to negirali.

Ademaj i Zijadić se, prema optužnici, terete da su počinili krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, dok se Hota i Busuladžić terete za krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Suđenje se nastavlja 12. maja.

Selma Boračić Mršo