Vijest

Insistirati na proaktivnijem radu tužilaca i otvaranju predmeta po službenoj dužnosti

13. Aprila 2023.15:23
Stalna komisija za efikasnost i kvalitet tužilaštava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je u prijedlogu zaključaka, donesenih na ranije izvještaje četiri glavna tužioca o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, ukazala na važnost proaktivnijeg rada policijskih službenika s ciljem podnošenja većeg broja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Članovi VSTV-a, kojima su predloženi zaključci, smatraju da je ipak neophodna i proaktivnija uloga samih tužilaca.

Stalna komisija je drugog dana sjednice VSTV-a predstavila prijedlog zaključaka u odnosu na ranije prezentovane izvještaje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, Republičkog javnog tužilaštva, Federalnog tužilaštva te Tužilaštva Brčko distrikta o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, a koji sadrži određeni broj konstatacija, te set mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzimati u narednom periodu.

Kako je rečeno, iz ranije predstavljenih izvještaja proizilazi da su u prethodnoj godini ostvareni bolji rezultati u rješavanju predmeta korupcije, kao i predmeta korupcije na visokom nivou, u poređenju sa godinom prije, a da je jedan od značajnijih razloga za neostvarivanje boljih rezultata nepopunjenost tužilačkih pozicija u velikom broju tužilaštava u BiH.

Osim toga, evidentiran je i izostanak proaktivnijeg rada policijskih agencija, zasnovanog na kvalitetnom kriminalističkom obavještajnom radu, što je i uticalo na opće rezultate tužilaštava.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako su glavni tužioci četiri tužilaštva u BiH negativne rezultate pripisali slaboj ili nikakvoj angažovanosti policijskih struktura u dostavljanju izvještaja o počinjenu krivičnih djela.

Iz ove komisije su dali nekoliko preporuka kako bi se ostvarili značajniji rezultati u narednom periodu, kao što je ubrzanje procesa imenovanja tužilaca na upražnjene pozicije te da glavni tužioci ova četiri tužilaštva nastave s povećanim nadzorom rada u ovoj vrsti predmeta.

Ukazali su i na potrebu da je kroz rad strateškog foruma za saradnju tužilaca i ovlaštenih službenih lica i pojedinačnih operativnih foruma za saradnju neophodno ukazati na važnost proaktivnijeg rada policijskih službenika s ciljem boljeg praćenja pojava i podnošenja većeg broja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

“U odsustvu proaktivnog rada ovlaštenih službenih lica potrebno je insistirati na proaktivnom radu tužilaca i otvaranju predmeta po službenoj dužnosti“, rekli su  iz Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužilaštava, koja je ukazala i na potrebu strožijeg kažnjavanja počinilaca krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, te ujednačavanja sudske prakse u ovoj oblasti.

Član VSTV-a Sanin Bogunić je kazao da je u proteklom periodu napravljen dosta bolji rezultat i da je podignuto skoro tri puta više optužnica u prethodnoj godini za visoku korupciju, u odnosu na godinu ranije, te da je povećan i broj finansijskih istraga.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je podsjetio da su glavni tužioci tokom predstavljanja izvještaja akcentirali da su slaba karika u procesurainju ovih krivičnih djela prije svega rukovodni ljudi u agencijama za provođenje zakona pod političkim uticajem, što u konačnici dovodi do malog broja krivičnih prijava podnijetih od agencija za provođenje zakona.

Kazao je da je misli da je potrebno raditi na izmjenama zakona, te dio posla iz agencija za provođenje zakona dati direktno u nadležnost tužilaštvima.

Član Bogunić je kazao da bi to zahtijevalo velike zakonodavne izmjene, ali i da ova konstatacija predstavlja često izgovor za nerad.

“Mi moramo pritisnuti, prije svega, glavne tužioce da rade te predmete“, naveo je Bogunić, a složila se i članica Željka Fabić koja je ukazala na potrebu proaktivnije uloge tužilaca u rješavanju ovih predmeta.

Član Saša Sarajlić je rekao da je u svom tužilačkom radu izdao na stotine naloga policijskim agencijama za poduzimanje radnji dokazivanja, te da ni kod jedne nije naišao na odbijanje izvršenja naloga, ali da problem predstavlja kvaliteta odrađenog posla.

Aida Trepanić