Vijesti


Lokalno pravosuđe – Doboj: Povrede nanesene palicom 25. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, sudski vještak Ljubomir Curkić izjavio je pred Okružnim sudom u Doboju da je povreda koju je zadobi
Lokalno pravosuđe – Doboj: Presuda Ribiću 31. januara 25. Januara 2013. Članak Okružni sud u Doboju izreći će presudu Senahidu Ribiću zvanom Bešlaga, optuženom za zločine nad civilima počinjene na području Odžaka, 31. januara ove godine.
Silos: Jedan šamar 25. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da tokom boravka u “Silosu” i “Krupi” nije bio maltretiran i tučen.
Jukić: Neovlaštena odbrana optuženog 25. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, Tužilaštvo BiH najavilo podizanje krivične prijave protiv advokata Zlatka Milovića, zbog neovlaštenog zastupanja optuženog Željka Jukića.
Korićanske stijene: Izricanje presude 15. februara 25. Januara 2013. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH 15. februara izreći će presudu četvorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama počinjen u augustu 1992. godine.
Avdović i Vintila: Užasni bolovi nakon premlaćivanja 25. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da ga je Iulian Vintila tukao dok je bio zatočen u tom objektu.
Mladić: UNPROFOR vjeruje samo dokazima 25. Januara 2013. Članak Unakrsno ispitujući bivšeg komandanta UNPROFOR-a u BiH Ruperta Smitha, Odbrana Ratka Mladića nastojala je osporiti njegovu tvrdnju da su srpske snage u ljeto 1995. ispalile granatu koja je na sarajevskoj tržnici Markale ubila i ranila desetine građana.
Lokalno pravosuđe – Marković: Tortura u Sokocu 24. Januara 2013. Članak Na suđenju Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, vještaci Optužbe su kazali da svjedok Hasan Dugić ima simptome posttraumatskog stresnog poremećaja koji je prouzrokovan hapšenjem, pritvaranjem i torturom 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Marković: Početak suđenja u februaru 24. Januara 2013. Članak Suđenje Mladenu Markoviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Višegrada, počet će 19. februara pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.
Silos: Ubistva i maltretiranja na kopanju rovova 24. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Slavoljub Krivić je izjavio da su zatočenici vođeni da obavljaju radove, gdje su se dešavala ubistva, ranjavanja i maltretiranja.