Vijesti


ICTY: Zelenović i dalje u Rusiji 6. Aprila 2006. Članak Izvori iz Haškog tribunala tvrde da je Moskva zbog Miloševićeve smrti odložila prebacivanje posljednjeg optuženog za zločine u Foči.
Novalić ostaje u pritvoru 23. Marta 2006. Članak Odbijen prijedlog odbrane da prvi osumnjičeni za ubistvo vojnika Armije BiH u Repovcima izađe iz pritvora do potvrđivanja optužnice.
Šimšić: Sud odobrio da svjedoče haški optuženici 23. Marta 2006. Članak Ako pristanu na uslove koji će im biti ponuđeni, trojica haških optuženika mogli bi se pojaviti u svojstvu svjedoka odbrane Bobana Šimšića pred Sudom BiH.
Četiri suđenja iduće sedmice pred Sudom BiH 17. Marta 2006. Članak Nastavljaju se procesi u slučaju: Šimšić, Paunović, Stanković i Samardžića
Samardžija: Nepouzdani svjedoci Tužilaštva 16. Marta 2006. Članak Intervencije sve tri strane na suđenju Marku Samardžiji nisu pomogle da četiri svjedoka tužilaštva usklade svoje izjave sa predhodno datim iskazima. Nijedan od svjedoka nije pružio dokaze koji mogu pomoći Tužilaštvu.
Kovačević: Suđenje zakazano za april 16. Marta 2006. Članak Za nešto više od mjesec dana, 20. aprila, počet će suđenje Nikoli Kovačeviću – inače prvi slučaj pred domaćim sudom koji tretira zločine počinjene na teritoriji Sanskog Mosta.
Janković: Časni Sude, nisam kriv! 14. Marta 2006. Članak Drugi optuženi koji je iz Haga prebačen u nadležnost Suda BiH, prilikom izjašnjavanja odbacio je navode optužnice o njegovoj krivici.
Suočavanje dva ključna svjedoka u slučaju Maktouf 14. Marta 2006. Članak Nakon što je pojavljivanje jednog od svjedoka odbrane u slučaju Abduldahima Maktoufa ukazalo na nove činjenice, Žalbeno vijeće odlučilo je promijeniti unaprijed zakazani raspored suđenja i suočiti ključne svjedoke tužilaštva i odbrane
Maktouf: Svjedok odbrane tumačio islamske zakone u sudnici 13. Marta 2006. Članak Prema riječima svjedoka odbrane, Maktouf nije pripadao odredu Al Mudžahid za vrijeme rata u Bosni jer se bavio trgovinom, zanimanjem koje je po šerijatu, kaže svjedok, zabranjeno
Ljutnja zbog suđenja iza zatvorenih vrata 8. Marta 2006. Članak Ova odluka je presedan u dosadašnjoj praksi suđenja za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina.