Članak

Bez saznanja o strijeljanju na obali rijeke Jadar

3. Jula 2013.00:00
Dvojica svjedoka Odbrane Radovana Karadžića kazala su da nekadašnji policajac Nenad Deronjić sredinom jula 1995. nije učestvovao u strijeljanju Bošnjaka iz Srebrenice u Konjević Polju kod Bratunca.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok Odbrane KW-558 – koji je 13. jula 1995. godine bio u Konjević Polju kao vezista u centru veze u policijskoj komandi – rekao je da Deronjića tog dana nije vidio u Konjević Polju.

On je negirao da je odveo KDZ-065 iz komande u obližnje skladište, gdje je prebijen. Na iskaz KDZ-065 da je iz skladišta zatim odveden sa drugim zarobljenicima na obalu Jadra, gdje su strijeljani, Karadžićev svjedok je izjavio da nije čuo ni za kakvu likvidaciju na obali Jadra.

Za strijeljanje 15 zarobljenih Bošnjaka počinjeno 13. jula 1995. na obali rijeke Jadar, tadašnjeg policajca Deronjića optužio je u svom iskazu zaštićeni svjedok Odbrane KDZ-065, koji je strijeljanje preživio.

Dok ga je unakrsno ispitivao zastupnik Optužbe, KW-558 je potvrdio da je u policijskoj komandi u Konjević Polju 13. jula 1995. vidio zarobljene Rešida Sinanovića i Saliha Hasanovića koji su bili “uplašeni”.

Upitan da li zna da su Sinanović i Hasanović kasnije pronađeni u masovnoj grobnici, svjedok je kazao da je za to “čuo poslije mnogo vremena”. Rekao je kako je mislio da će dvojica zarobljenika “ići u razmjenu”.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka u danima nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) osvojila Srebrenicu. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Drugi Karadžićev svjedok i bivši policajac Mirko Perić kao netačan je odbacio iskaz KDZ-065 da je sprovodio zarobljenike do skladišta u Konjević Polju. Perić je također izjavio da “nije čuo” za strijeljanje na obali Jadra, kao i da 13. jula nije vidio Deronjića u Konjević Polju.

Na izjavu RK-065 da je zarobljene Bošnjake od skladišta u Konjević Polju do mjesta egzekucije na obali Jadra autobusom odvezla žena plave kose, Perić je rekao da je cijeli dan proveo na raskrsnici i da nije vidio nijednu ženu-vozača. Potvrdio je da su preko raskrsnice cijelog dana prolazili autobusi sa Bošnjacima koji su odvođeni iz Potočara.

Perić je potvrdio da je Rešida Sinanovića – koji se predao srpskim snagama duž puta kod Konjević Polja – on odveo do policijske komande u selu.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 5. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English