Vijesti


Bojadžić: Od batina nije mogao udahnuti 8. Februara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Optužbe je ispričao kako je, po naredbi optuženog Nihada Bojadžića, izveden iz podrumske prostorije muzeja, nakon čega ga je izudarao “vojnik Deba”.
Mladić: Protesti vladi u Sarajevu 8. Februara 2013. Članak Bivši zvaničnik UNPROFOR-a Anthony Banbury posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je 1994. i 1995. “u malom broju slučajeva” bilo dokazano da je Armija BiH (ABiH) ubijala pripadnike mirovnih snaga u Sarajevu.
Avdović i Vintila: Udarci vodnika 8. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok je kazao kako ga optuženi Ramiz Avdović i Iulian-Nicolae Vintila nisu maltretirali, ali da podređeni “vodnici” jesu.
Karadžić: Pripisivanje tuđih zločina 8. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Edin Garaplija je rekao da je jedinica “Ševe” tokom rata vršila zločine koji su pripisivani srpskoj strani.
Mladić: Snajperi kao odmazda 8. Februara 2013. Članak Na suđenju Ratku Mladiću, bivši zvaničnik UNPROFOR-a Anthony Banberry rekao je da su srpske snage pod komandom optuženog granatiranjem i snajperskim djelovanjem “terorisale” civile u Sarajevu.
Živković i Tadić: Svjesni progona 7. Februara 2013. Članak Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi navelo kako je dokazalo da su optuženi Milorad Živković i Duško Tadić svjesno sudjelovali u planskom progonu civila Bošnjaka u Čajniču u proljeće 1992. godine.
Raguž i ostali: Svjedoci odbili doći 7. Februara 2013. Članak Tri svjedoka Tužilaštva BiH odbila su da dođu na suđenje Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini.
Lokalno pravosuđe – Marković: Materijalni dokazi Odbrane 7. Februara 2013. Članak Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane, pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu nastavljeno je suđenje Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca.
Lokalno pravosuđe – Travnik: Humaniziranje položaja svjedoka 7. Februara 2013. Članak S ciljem uspostavljanja Odjela za podršku svjedocima pri Kantonalnom sudu i Tužilaštvu u Travniku potpisan je Memorandum o razumijevanju.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Odbijanje logoraških tužbi 7. Februara 2013. Članak Predstavnici Saveza logoraša Tuzlanskog kantona tvrde da su suočeni s brojnim problemima zbog tužbi koje su pred sudovima u Republici Srpskoj (RS) podnijeli za naknadu nematerijalne štete, istaknuvši da im se tužbe odbijaju zbog zastare.