Članak

Mogućnost odustajanja od optužbe za zločin na Bikavcu

2. Jula 2013.00:00
Tužilaštvo BiH najavilo je mogućnost odustajanja od tačke optužnice koja Olivera Krsmanovića tereti za zločin na Bikavcu u Višegradu, gdje je u junu 1992. godine živo zapaljeno oko 70 bošnjačkih civila.

This post is also available in: English

“Potvrde li se naše sumnje, postoji mogućnost da odustanemo od Bikavca ako nas svjedoci Odbrane ubijede da on nije bio prisutan na toj lokaciji”, kazao je tužilac Mirko Lečić.

On je rekao da bi mogao odustati od ove tačke nakon što bude saslušano nekoliko svjedoka Odbrane.

Na statusnoj konferenciji, Odbrana je podnijela podnesak u kojem je predloženo saslušanje oko 25 svjedoka, od kojih je 16 saslušano na suđenju Milanu Lukiću u Haškom tribunalu.

Neki od tih svjedoka, kako je naveo branilac Slaviša Prodanović, svjedočili su o paljenju civila na Bikavcu i nijednom nisu spomenuli Krsmanovića.

Prodanović je zatražio od Sudskog vijeća da preko Tribunala pozove ove svjedoke, s obzirom da je njihov identitet zaštićen.

Milan Lukić je u Tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, uključujući i zločin na Bikavcu.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Oliver Krsmanović je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. august, kada će biti pročitani dijelovi iskaza svjedoka Adema Berovića, nastanjenog u SAD-u, a planirano je da isti dan svjedoči još jedan svjedok Odbrane.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English