Članak

Komšija i saborac bez zla

4. Jula 2013.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju Željku Jukiću, kojem se sudi za zločin počinjen u Prozoru, rekao je da optuženog poznaje iz rata, ali da nikada nije čuo ni vidio da je počinio neki zločin.

This post is also available in: English

Nenad Meter, nekadašnji pripadnik brigade “Rama” Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), kazao je da je 1992. živio na području Prozora. U njegovoj jedinici bio je i optuženi Jukić, kojeg je prepoznao u sudnici.

“Poznajem Željka Jukića od rata. Zajedno smo bili u postrojbi”, rekao je Meter, dodavši da nikada nije čuo niti vidio da je optuženi počinio neki zločin.

Tužilaštvo BiH Jukića, bivšeg pripadnika HVO-a, tereti da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva iz opštine Prozor.

Odbrana je svjedoku Meteru prezentovala i dvije fotografije, na kojima je svjedok prepoznao optuženog.

“Željko je u tamnozelenoj uniformi, kratko ošišan i obrijan”, ustvrdio je svjedok.

 Na ovom suđenju, Odbrana je saslušala i Slavka Sičaju, vjenčanog kuma i komšiju optuženog Jukića. Sičaja je rekao kako je Jukić uvijek bio “fin i sređen momak”, te da nikada nije čuo da je počinio neki zločin.

“Iznenađen sam zbog ove optužnice, jer ja njega znam. Željko je pravi čovjek, komšija, ne radi zlo nikome”, kazao je svjedok Sičaja.

Suđenje će se nastaviti 11. jula, za kada je planirano da Odbrana sasluša tri nova svjedoka.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English