Vijesti


Vlahović: Nedokazane optužbe 18. Januara 2013. Članak Trećeg dana iznošenja završne riječi, Odbrana Veselina Vlahovića Batka, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu, analizirala je tačke optužnice za koje smatra da ih Tužilaštvo nije uspjelo dokazati.
Silos: Odvođenje Srba 18. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je 1992. zatvoren jer je Srbin, a da je u zatočeništvu bio do 1996. godine.
Jukić: Protjerivanje i maltretiranje mještana 18. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da ih je optuženi Željko Jukić, prilikom “protjerivanja” iz sela Lapsunj u avgustu 1993. godine, fizički udarao i maltretirao.
Mladić: Nestajanje Bošnjaka iz Foče 18. Januara 2013. Članak Bivši zatočenik Kazneno-popravnog doma (KPD) u Foči posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su pripadnici srpskih snaga u tom zatvoru 1992. i 1993. Bošnjake držali u nehumanim uslovima, zlostavljali ih i ubijali.
Korićanske stijene: Pravi i lažni svjedoci 18. Januara 2013. Članak Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić budu proglašeni krivima.
Karadžić: Šok zbog Markala 18. Januara 2013. Članak Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, britanski oficir koji je 1994. služio u UNPROFOR-u izjavio je da je uvjeren da Vojska Republike Srpske (VRS) nije ispalila granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale u februaru te godine ubila i ranila desetine
Karadžić: Granatiranje radi izazivanja intervencije 17. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok Odbrane kazao je da je u komandi UNPROFOR-a vladalo uvjerenje da “muslimanske snage granatiraju sopstveni narod” u Sarajevu.
Silos: Oružje za odbranu 17. Januara 2013. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Milorad Pandurević rekao je da su se i Srbi i Bošnjaci naoružavali prije početka rata.
Lokalno pravosuđe – Banjaluka: Stojanoviću tri godine 17. Januara 2013. Članak Ranko Stojanović osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na tri godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Kotor-Varoši.
Mladić: Svaki snajper pod kontrolom 17. Januara 2013. Članak Bivši komandant UNPROFOR-a u BiH Michael Rose posvjedočio je da je optuženi Ratko Mladić imao “apsolutnu kontrolu i komandu” nad Vojskom Republike Srpske (VRS), koja je 1994. i 1995. otvarala “nesrazmjernu” artiljerijsku vatru na Sarajevo, izazivajući civ