Članak

Ubistva Bošnjaka ispred hangara u Kravici

4. Jula 2013.00:00
Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka RM-254, koji je izjavio da je sredinom jula 1995., kao 16-godišnji dječak, bio očevidac strijeljanja srebreničkih Bošnjaka kod skladišta u selu Kravica kod Bratunca.

This post is also available in: English

Svjedok RM-254 je precizirao da je kod kravičkog skladišta vidio kako srpski vojnici ubijaju deset zarobljenih Bošnjaka i ranjavaju jednog 16-godišnjeg dječaka.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, svjedok je, međutim, dodao da su tokom njegovog boravka srpski vojnici nastavili da “izvode iz hangara i strijeljaju”.

Upitan zašto to ranije nije rekao, odgovorio je da se tokom posjete mjestu zločina prije nekoliko mjeseci “sjetio svih stvari koje su se dešavale i svakog zida gdje su izvodili i strijeljali ljude”.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu. Prema optužnici, srpske snage su 13. jula 1995. u skladištu u Kravici ubile oko 1.000 Bošnjaka.

Prije nego što je zarobljen u Kravici, RM-245 je, kako je posvjedočio, sa ocem bio u koloni od više hiljada bošnjačkih muškaraca koja je poslije pada Srebrenice pokušala da se iz obruča VRS-a probije šumom ka Srebrenici. Nakon što je kolona upala u zasjedu, oca više nikada nije vidio.

Svjedok je opisao kako su pripadnici VRS-a kod skladišta u Kravici njemu i još desetorici zarobljenih Bošnjaka podijelili automatske puške i po dva magazina za municiju, te im rekli da pucaju na bošnjačke snage koje su trebalo da se pojave u okolini, zaprijetivši da će u suprotnom “oni pucati na njih”.

Kada ga je jedan od vojnika poslao po vodu, RM-245 je, kako je rekao, “na vodi naišao na djevojčicu od 13-16 godina preklanu”. “Tada sam riješio da bježim – bolje da me ubije metak, nego da me prekolju”, kazao je svjedok, pojasnivši da je bacio pušku i pobjegao ka šumi, dok su srpski vojnici pucali za njim.

Poslije višednevnog lutanja šumom, zajedno sa grupom srebreničkih Bošnjaka, svjedok je ponovo bio zarobljen u jednom selu, a zatim su ga, sa još oko 500 zarobljenih, pripadnici VRS-a doveli na poljanu kod Konjević Polja. Na poljani je vidio oko stotinjak leševa.

“Tu, po toj livadi gdje smo dotjerani bili su pobijeni, kao da su bježali, bili su razbacani po livadi”, prisjetio se svjedok.

RM-245 je, kako je izjavio, izdvojen od ostalih zarobljenika i sa još četiri dječaka prebačen u Bratunac, nakon što ga je jedan srpski oficir pitao koliko ima godina, a on odgovorio da mu je 13.
Poslije ispitivanja u Bratuncu, dječaci su, prema iskazu svjedoka, prebačeni u Kalesiju i oslobođeni.

Mladićev branilac Ivetić pitao je svjedoka da li ostaje pri tvrdnji da ga je u Bratuncu ispitivao sam Mladić, što je spomenuo u jednoj od izjava Haškom tužilaštvu.

“Da, tako nam se predstavio, da je Ratko Mladić. Da li je bio Ratko Mladić ili ne – ja stvarno nisam poznavao tog čovjeka”, rekao je zaštićeni svjedok.

Na Ivetićevo pitanje može li u sudnici prepoznati Mladića, RM-245 je odgovorio: “To ne mogu potvrditi. Ne mogu se sjetiti, mnogo godina je prošlo, mnogo su se ljudi promijenili.”

Mladiću – koji je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – suđenje će biti nastavljeno u petak, 5. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English