Članak

Počelo suđenje Zehrudinu Šćuku za zločin u Jablanici

4. Jula 2013.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Mostaru, suđenje Zahrudinu Šćuku počelo je čitanjem optužnice i saslušanjem četiri svjedoka Optužbe koja su govorila o napadu na selo Doljani u blizini Jablanice.

This post is also available in: English

Svjedok Dragan Zelenika je kazao da je ujutro 28. jula 1993. godine, kada je započeo napad Armije BiH (ABiH) na Doljane, bio s bratom na njivi. Čim je zapucalo, potrčali su prema kući u kojoj su bili njegova majka Anica, braća, baka Ruža Tutiš i njena sestra Iva Pavlović.

“Nismo se osjećali sigurno i pobjegli smo u kuću Ivana Zelenike. U kući su ostale baka Ruža i Iva. U toj panici smo na njih zaboravili. U Ivanovoj kući smo ostali kratko i čuli povike. Kada smo izašli, vidjeli smo tri-četiri naoružana vojnika u maskirnim uniformama. Među njima sam vidio i jednog srednje visine, bez oka, oko mu je bilo zatvoreno, bez zjenice. Njega sam znao viđati u gradu, znao sam mu samo prezime – Šćuk”, prisjetio se Zelenika.

Na pitanje tužiteljice Vesne Pranić da li zna šta se tada dešavalo ispred njihove kuće, Zelenika je odgovorio da ne zna, ali da mu je kasnije baka Ruža ispričala da je njenu sestru Ivu ubio vojnik koji nije imao oko.

Branitelj optuženog Nijaz Đuliman upitao je svjedoka zašto u izjavi koju je dao tokom istrage nije rekao da zna da se vojnik bez oka preziva Šćuk. Zelenika je odgovorio kako je prezime vojnika tek saznao od svog rođaka, na sahrani njegove bake prije dvadesetak dana.

Tužiteljstvo u Mostaru tereti Zehrudina Šćuka zvanog Zeho da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), ubio Ivu Pavlović u zaseoku Krkača, za vrijeme napada na mjesto Doljani.

Na ovom ročištu je svjedočila i Anica Zelenika, koja je ispričala kako je 28. jula 1993. vidjela svoju majku kako sjedi uplakana na stepenicama ispred njihove kuće i viče kako je Iva ubijena, a da je kasnije i vidjela tijelo pored kuće.

“Kada smo došli do kuće, vidjela sam Ivu ispred kuće, presavijenu. Vidjela sam da je krvava u predjelu grudi. Anđa Žarić i ja smo je unijele u kuću i pokrile”, prisjetila se Anica Zelenika. Ona je dodala da joj je pokojna majka Ruža kasnije ispričala da je Ivu ubio vojnik oštećenog oka.

Treća svjedokinja Optužbe Anđa Žarić je rekla da je 28. jula 1993. godine u njihovu kuću došao optuženi Zehrudin Šćuk s još jednim vojnikom. Nakon toga, kako je kazala Žarić, sa Anicom Zelenikom je otišla do njene kuće.

“Pričala sam s Anicom i ona mi je rekla da joj je tetka ubijena i da ju je ubio jedan bez oka. Ja sam upitala da nije Šćuk. Kada smo došle pred kuću, vidjeli smo Ivu i bila je ranjena u predjelu vrata. Kasnije smo je unijeli u hodnik”, kazala je Žarić i dodala da joj je Anica Zelenika rekla da je vidjela ubistvo.

Na ovom ročištu je u korist Optužbe svjedočio istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu BiH Ivica Vlahović, koji je potvrdio da je od don Ivana Marijanovića dobio fotografije sačinjene 1993. godine, nakon napada ABiH na selo Doljane, na kojima se vidi tijelo Ive Pavlović.

Zbog problema s dolaskom svjedoka, datum nastavka suđenja bit će naknadno određen.

Sanela Gaković


This post is also available in: English