Članak

Priče o zlatom plaćenom Branjevu

3. Jula 2013.00:00
Tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Tužilaštva Dražen Erdemović nije mogao precizirati koliko je tačno srebreničkih Muslimana strijeljano u julu 1995. na farmi Branjevo kod Zvornika.

This post is also available in: English

Nakon što mu je Mladićev branilac Miodrag Stojanović predočio izjavu Franca Kosa da je na Branjevu strijeljano oko 650 muslimanskih muškaraca, Erdemović je kazao:

“Ne mogu da odgovorim… Možda je on u pravu, možda sam ja u pravu… Ne znam i ne želim da znam. Nije da zbog tih osoba ne želim da znam, ne želim da znam zbog moje savjesti.”

U jučerašnjem glavnom iskazu i ranije, kada je priznao krivicu, Erdemović je broj Muslimana koje je, zajedno sa drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS-a, ubio 16. jula 1995. godine procijenio na 1.000 do 1.200.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana, kao i za druge zločine u BiH. 

Odgovarajući na pitanja Stojanovića, Erdemović je potvrdio da je čuo glasinu da je komandant odreda Milorad Pelemiš tražio da mu se zločin na Branjevu plati “zlatom i novcem”.

“U Bijeljini sam čuo od pojedinih osoba i zamjenika komandanta odreda da je Pelemišu obećano zlato i novac za to što smo uradili na Branjevu. Da li je i dobio, to ne znam, ali pričalo se po Bijeljini… Znam da se sa ljubavnicom provodio po Beogradu”, kazao je Erdemović i dodao da on nije dobio novac za ubijanje.

Osim Kosa, kako je naveo Erdemović, u ubijanju zarobljenika učestvovali su i Brano Gojković, koji je komandovao grupom, Aleksandar Cvetković, Zoran Goronja, Marko Boškić i Vlastimir Golijan. 

Sud BiH je osudio Kosa na 35 godina zatvora, Goronju na 30, Golijana na 15, a Boškića na deset godina. Cvetković je prije dvije godine uhapšen u Izraelu i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Upitan od Mladićevog branioca kako je moguće da Gojković, koji je bio običan vojnik, komanduje potporučniku Kosu, Erdemović je odgovorio da je Gojković prenosio Pelemiševa naređenja i da je Kos to prihvatio.

Svjedok je kazao da se ni on, ni Kos, ni Goronja nisu slagali s naredbom za ubijanje. 

“Onda je Brano rekao: ‘Daj mi pušku svoju i stani i ti sa njima’”, prisjetio se Erdemović. 

On je dodao da je Cvetković, da bi se ubrzalo ubijanje, na grupe od deset zarobljenih pucao iz puškomitraljeza, čemu se on protivio i zbog čega su se posvađali. 

Erdemović je pred Tribunalom priznao krivicu za taj zločin, sklopivši pogodbu sa tužiocima, a zatim je osuđen na pet godina zatvora. Na slobodu je pušten 2000. godine. 

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English