Vijesti


Mladić: Pravci doleta granata 6. Februara 2013. Članak Na suđenju Ratku Mladiću, balističar sarajevske policije Mirza Sabljica svjedočio je o brojnim istragama o minobacačkim i snajperskim napadima, u kojima je učestvovao od 1993. do 1996. godine.
Mlađenović i Živković: Bratova krv 6. Februara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, pročitana je izjava preminule svjedokinje Mule Ramić u kojoj je navela da je razgovarala sa optuženim Najdanom Mlađenovićem 3. maja 1992. godine idući u pravcu sela Hranča.
Milisavljević i ostali: Na mjestu razdvajanja 6. Februara 2013. Članak Na suđenju optuženima za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je optuženog Ljubomira Tasića zvanog Ljupko vidjela u blizini mjesta gdje su žene, djeca i starci napustili autobuse, a muškarci, prema optužnici, odveden
Vlačo: Udarci u špaliru 6. Februara 2013. Članak Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Vogošći izjavio je da je upravnik zatvora “Planjina kuća” i “Bunker” – u kojima je bio zlostavljan i izložen teškim uslovima života – bio optuženi Branko Vlačo.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Beganović negirao krivnju 5. Februara 2013. Članak Redžep Beganović zvani Redžo izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Bihaću da nije kriv za zločin na području Cazina.
Sarić: Zatvorene komšije 5. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sarajeva, svjedok Odbrane je kazao da je u zgradi bolnice Jagomir vidio zatvorene komšije iz naselja Nahorevo.
Babić: Bez pristupa školi 5. Februara 2013. Članak Na suđenju Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da Vojna policija, čiji je komandir bio optuženi, nije bila zadužena za obezbjeđenje škole “Vuk Karadžić”, gdje su bili zatočeni Bošnjaci.
Avdović i Vintila: Udarac kao milovanje 1. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je tokom zatočenja optuženi Iulian Vintila tukao, a da ga je zbog izjašnjavanja o nacionalnosti optuženi Ramiz Avdović ošamario.
Mladić: Optuženi će platiti dio troškova odbrane 1. Februara 2013. Članak Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić morat će da plati 120.000 KM za troškove odbrane pred Haškim tribunalom, odlučio je Ured registrara međunarodnog suda.
Mladić: Borba civila da prežive 1. Februara 2013. Članak Britanski novinar Martin Bell potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da su civili u Sarajevu od 1992. do 1995. bili napadani granatama i hicima iz snajpera sa okolnih položaja Vojske Republike Srpske (VRS).