Vijest

Svjetski dan slobode medija: Crveni alarm za novinarske slobode u BiH

3. Maja 2023.16:31
Dva dana prije prve javne rasprave povodom usvojenog Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske koji predviđa kriminalizaciju klevete i uvrede, udruženja i društva novinara u Banjoj Luci na Svjetski dan slobode medija upozoravaju na ugroženost medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Društva novinara Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci je organizovan okrugli sto “Izazovi novinarstva u BiH. Mogu li nas ušutkati“, na kome je ukazano na značaj slobode medija i prava na slobodno i nepristrasno izvještavanje.

“Mislim da nas neće ušutkati, ali mislim i da to najviše zavisi od novinara i od toga koliko će oni biti jedinstveni u ova teška vremena. Vremena za novinarstvo nikada u BiH nisu bila laka, naročito u poslijeratnom periodu, ali čini mi se da se sada vodi jedna odsutna bitka, pogotovo imajući u vidu najavu kriminalizacije klevete“, rekao je Amarildo Gutić iz Društva novinara Bosne i Hercegovine.

On je napomenuo da najava kriminalizacije klevete nije prijetnja samo novinarstvu u Republici Srpskoj, već je to opasnost po novinarstvo u cijeloj BiH “jer bi političari u Federaciji uradili isto to, samo čekaju da vide kako će se situacija razvijati“.

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler istakao je da je organizacija na čijem je čelu svjesna izazova i pritisaka s kojima se suočavaju novinari u BiH, posebno u Republici Srpskoj.

“Misija OSCE-a u BiH duboko je zabrinuta zbog napada, prijetnji i činova nasilja nad novinarima i novinarkama. Lična sigurnost novinara i novinarki je od suštinskog značaja i naša je kolektivna odgovornost da im omogućimo da obavljaju svoj posao bez straha, uznemiravanja ili zastrašivanja“, kazao je Aggler.

Advokat Aleksandar Jokić rekao je da će eventualno usvajanje izmjena Krivičnog zakona u ovom obliku napraviti pravnu pometnju – i kada je kleveta i uvreda u pitanju.

“I bez ovog zakona smo imali događaje kakve smo imali, i represiju nad medijima kakvu smo imali, tako da ja nisam optimista. Ja se nadam da neće doći do hapšenja novinara, ali nisam optimista“, rekao je Jokić, kao i da će, ukoliko Nacrt postane zakon, mediji biti samo prvi na udaru.

Slično misli i Nermina Mujagić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

“Ovo nije atak samo na medijske slobode – danas su mediji, sutra ce biti književnici. Ovo je napad na sve koji ne misle kao ‘mainstream’, odnosno zvanična politika“, rekla je profesorica Mujagić.

Podršku novinarskoj zajednici na okruglom stolu je izrazio i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.


Predstavljanje istraživanja. Foto: BIRN BiH 

Klub novinara Banja Luka i organizacija “Friedrich Ebert” predstavili su, povodom Svjetskog dana slobode medija, istraživanje “Medijske slobode u BiH u 2023. godini“, prema kojem dvije trećine građana u BiH smatra neopravdanim svaku vrstu napada na novinare, dok svaki četvrti ispitanik opravdava nasilje nad novinarima.

Predsjednik banjalučkog Kluba novinara, Siniša Vukelić, rekao je da su ovo najgori rezultati ikada dobijeni.

Nekoliko događaja iz ove godine stvorilo je ambijent u kojem novinari moraju strahovati za svoj život. Razmišljao sam da se na ovoj konferenciji pojavim sa pancirom ili šljemom na kojem piše PRESS. To nije karikiranje. Ovo je crveni alarm. Svaki građanin koji simpatiše određene politike, sutra može udariti novinara“, rekao je Vukelić.

Istraživanje, koje je rađeno nakon 23. marta kada je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, koji se odnosi na klevetu, pokazalo je da je od posljednjeg istraživanja dva puta povećan broj verbalnih napada na novinare, kao i broj napada i prijetnji novinarima. Uz to, istraživanje je pokazalo da 50 odsto novinara u BiH ima plate koje su manje od prosječne plate u državi.

Na prezentaciju je bio pozvan ministar pravde Republike Srpske, koj7 je predlagač izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, Miloš Bukejlović, ali se, iako je najavljen kao učesnik, nije pojavio.

Prva javna rasprava povodom usvojenog Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske biće održana u Banjoj Luci 5. maja.

Vladimir Kovačević