Vijest

Postupak po tužbi Davora Dragičevića protiv MUP-a RS-a zbog diskriminacije

28. Aprila 2023.15:10
U banjalučkom Osnovnom sudu počeo je postupak po tužbi Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, protiv Republike Srpske zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.
Davor Dragičević ispred banjalučkog Osnovnog suda. Foto: BIRN BiH

Davor Dragičević je Republiku Srpsku tužio zbog, kako se navodi u tužbi, višestruke, kontinuirane i neposredne diskriminacije koja je učinjena neposredno putem MUP-a RS-a.

Odštetnim zahtjevom Dragičević traži nadoknadu u iznosu od 3.000 maraka ali i sudsku odluku kojom će policiji biti zabranjena dalja diskriminacija. Dragičević je, prije početka ročišta, novinarima rekao da se na tužbu odlučio jer diskriminacija traje u kontinuitetu od 2018. godine.

“U odštetnom zahtjevu piše da su pripadnici MUP-a od prvog do dana današnjeg vršili konstantnu diskriminaciju. Pratili su me, nisu dozvoljavali pristup javnim površinama, čak su spavali ispred moje kuće. Sve ima snimljeno i zadokumentovano. Meni ovdje nije važna finansijska nadoknada, koliko poruka koju Sud treba da pošalje – da se policija ne može ponašati prema građanima na ovakav način“, rekao je Davor Dragičević.

Dragan Tolimir, advokat Davora Dragičevića, na današnjem ročištu je Sudu predao dokazni materijal, videosnimke na kojima se, prema riječima Tolimira, vidi diskriminatorsko ponašanje pripadnika policije prema Davoru Dragičeviću.

Pravobranilac Aleksandar Grahovac nije prigovorio priloženim dokazima.

Presudu protiv Republike Srpske i MUP-a RS-a pravosnažno su, nakon tužbe zbog diskriminacije, dobile aktivistice grupe “Pravda za Davida“, Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ. Njih dvije su tužbu za diskriminaciju podnijele zbog učestalog bezrazložnog legitimisanja i sprečavanja, od strane policijskih službenika, sjedenja i stajanja na javnim površinama.

Presuda je postala pravosnažna odlukom Okružnog suda u Banjoj Luci koji je u junu prošle godine, kao neosnovanu, odbio žalbu Pravobranilaštva Republike Srpske na prvostepenu presudu Osnovnog suda u korist aktivistica. Vrhovni sud Republike Srpske je u decembru prošle godine odbio, kao neosnovan, zahtjev za reviziju presude Okružnog suda.

Grmuša i Vranješ su, zbog krivičnog djela “povreda ravnopravnosti građana”, 2021. godine podnijele krivičnu prijavu protiv policajaca banjalučke Policijske uprave. Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv policajaca po toj krivičnoj prijavi.

Sudija Miloš Čizmović je nastavak glavnog rošičta po tužbi Davora Dragičevića protiv Republike Srpske zakazao za 20. juni, za kada je najavljeno saslušanje tri svjedoka.

Vladimir Kovačević