Vijest

Iznošenje žalbi na presudu za zločine u Štrpcima 11. maja

Apelaciono odjeljenje Suda BiH zakazalo je za 11. maj iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na ukupno 91 godinu zatvora zbog zločina u Štrpcima, potvrđeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Stanica u Štrpcima. Foto: Wikimedia

U oktobru 2022. godine Prvostepeno vijeće Suda BiH osudilo je sedam pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

“Sjednica Vijeća Apelacionog odjeljenja u predmetu ‘Luka Dragičević i drugi’ zakazana je za 11. maj 2023. godine”, rečeno je iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar.

S druge strane, Sudsko vijeće nije našlo dokazanim da je bivši komandant Druge podrinjske brigade Dragičević – po prijemu naredbe Taktičke grupe Višegrad, koja se odnosila na provjeru učešća muslimanskog stanovništva iz Sandžaka u ratnim dejstvima u BiH – naredbu za zarobljavanje dao Bobanu Inđiću, komandiru Interventne čete u Drugoj podrinjskoj brigadi.

U ovom predmetu je bio optužen i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen, te je u februaru ove godine prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovim ubistvima.

Zbog smrti je obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, dok je Mićo Jovičić prije nekoliko godina s Tužilaštvom BiH postigao sporazum o priznanju krivnje.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u maju 2015., a suđenje je počelo u oktobru iste godine.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija