Vijest

Podignuta optužnica za zločine počinjene u Gradačcu i Srebreniku

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Šimića zvanog Robi i Gorana Josipovića zbog sumnje da su 1994. godine na području Gradačca i Srebrenika šest civila srpske nacionalnosti odveli na nepoznate lokacije, opljačkali i ubili.
Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, Milan Šimić zvani Robi i Goran Josipović se terete da su, u svojstvu pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, tokom 1994. godine stupili u kontakt sa uglavnom starijim osobama srpske nacionalnosti kako bi im uz novčanu pomoć pomogli da pređu na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Prema optužnici, ovi civili su boravili na području koje je bilo pod kontrolom Armije BiH u Gradačcu i Srebreniku, a obećano im je da će, za novčanu naknadu od 1.000 njemačkih maraka ili više po osobi, biti sigurno prevedeni u Pelagićevo.

“Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizirali transport ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima pet žena, od kojih su uzeli novac u ukupnim iznosima od 5.000 i 4.000 njemačkih maraka, koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, pronađeno je u koritu rijeke Tinje, na području Brčko distrikta, a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

U saopćenju je navedeno da su Šimić i Josipović državljani Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok je Josipović nastanjen u Njemačkoj.

“Ispitani su obojica u Tužilaštvu nedavno, dostupni su. Ispitani su u okviru istrage prije podizanja optužnice”, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Šimića su sredinom decembra 2022. godine uhapsili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i tada je saopćeno da je pod istragom da je, kao pripadnik 107. viteške motorizovane brigade struktura Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Navode optužnice, ukoliko bude potvrđena, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka i vještaka patologa, te prilaganjem iskaza dva svjedoka koja su u međuvremenu preminula i ulaganjem materijalnih dokaza.

Emina Dizdarević Tahmiščija