Vijest

U Banovićima ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve

3. Maja 2023.12:58
Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na mikrolokalitetu Seona, koji se nalazi u zaseoku Delići u općini Banovići, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ekshumacija u Banovićima. Foto: Institut za nestale osobe BiH

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a uz njih je pronađeno i nešto odjeće.

Glasnogovornica Instituta Emza Fazlić navodi da nemaju operativnih podataka o periodu stradanja ove žrtve, ali dodaje da su na jedan kilometar od ove lokacije ranije također pronađeni posmrtni ostaci.

“Pretpostavlja se da bi, ako se pokaže tačnim, to bila žrtva iz 1992. godine, ali ipak moramo sačekati ovu zvaničnu DNK identifikaciju kako bismo sa sigurnošću mogli govoriti o identitetu žrtve”, objašnjava Fazlić.

Kako se navodi u saopćenju Instituta, nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, gdje će biti izvršena njihova kriminalistička i sudsko-medicinska obrada, a istovremeno će se izuzeti i koštani uzorci s ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom je, prema naredbi Državnog suda, rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a u njoj su učestvovali i istražitelj Instituta, vještak sudske medicine, pripadnici Policijske stanice Banovići i radnici Komemorativnog centra Tuzla, navode iz Instituta.

Aida Trepanić