Vijesti


Pakao u živom štitu 17. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Vogošći, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je 1992. godine bio zatočen u “Planjinoj kući”, gdje je viđao upravnika Branka Vlaču.
Likvidacija ili razmjena Srebreničana 17. Aprila 2013. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je kako optuženi Ostoja Stanišić nije naredio da se pobiju Srebreničani na brani u Petkovcima (općina Zvornik) u julu 1995. godine, iako je tokom istrage izjavio suprotno.
Sa ili bez genocidne namjere u sedam opština 17. Aprila 2013. Članak Tužilaštvo Međunarodnog suda u Haagu zatražilo je od Žalbenog vijeća da poništi prvostepenu odluku kojom je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, na polovini suđenja, oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opšt
Dio suđenja bez javnosti, ali i Mladića 17. Aprila 2013. Članak Veći dio današnjeg suđenja Ratku Mladiću u Haagu bio je nedostupan javnosti zato što je iza zatvorenih vrata svjedočio svjedok Tužilaštva čiji je identitet zaštićen.
Vlaseničanin Meho Sinanović ubijen na rođendan 17. Aprila 2013. Članak U tuzlanskom Komemorativnom centru identifikovano je pet Vlaseničana, ubijenih na području ove općine u periodu od 1992. do 1995. godine. Njihova tijela pronađena su u masovnim grobnicama “Pelemiš” (općina Šekovići) i “Ogradice” (općina Vlasenica).
Džekini udarci u glavu 16. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako ga je optuženi Edin Džeko uhapsio i dva puta udario u septembru 1993. godine.
Strah i stres svjedoka 16. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine u Dretelju (opština Čapljina), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se ne sjeća šta je u istrazi govorio o Srećku Hercegu, jer je bio pod stresom.
Tijelo muža pronađeno u jami Paklenik 16. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je njen muž odveden autobusom u junu 1992. godine i ubijen u jami Paklenik.
Pobiti civile 16. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je 9. maja 1992. godine, kada je zapaljeno selo Glogova, čula kako je vojnik po imenu Najdan rekao da civile treba pobiti.
Svi su se plašili paravojske 16. Aprila 2013. Članak Svjedočeći u Odbranu Radovana Karadžića, bivši predsjednik Skupštine opštine Bratunac, Ljubislav Simić, izjavio je da su zločine nad Bošnjacima u toj opštini 1992. počinile paravojne formacije koje vlasti nisu mogle kontrolisati, kao i da je bošnjačko sta