Suđenje

Anto Pavić: Osam godina zatvora za zločine u Bosanskom Brodu

17. Maja 2024.15:52
Okružni sud u Doboju izrekao je prvostepenu presudu kojom je Anto Pavić osuđen na osam godina zatvora za zločine nad civilnim stanovništvom u Bosanskom Brodu 1992. godine.
Anto Pavić (lijevo) s advokatom Jadrankom Hadžisejdićem. Foto: BIRN BiH

Pavić je proglašen krivim da je – u svojstvu pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, s drugim nepoznatim pripadnicima – u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu u više navrata tukao civila Jovu Stjepanovića, učestvovao u nezakonitom privođenju Stoje Kostadinović iz njenog stana, te više puta silovao svjedokinju X-1 u logoru na stadionu brodskog Fudbalskog kluba “Polet“.

Sud je Paviću produžio pritvor koji može trajati do pravosnažnosti presude i najduže do isteka prvostepene kazne.

Rješenjem Suda, Pavić je dužan platiti troškove krivičnog postupka u iznosu od oko 4.200 maraka i sudski paušal od 800 maraka.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Marijana Lazić Miladinovi je u obrazloženju presude kazala da je, kao otežavajuća okolnost, cijenjeno ponovljeno silovanje svjedokinje X-1.

“Radilo se o opetovanom silovanju koje je trajalo danima“, kazala je sutkinja.

Lazić Miladinović je navela da će u izrečenu kaznu od osam godina biti uračunato vrijeme koje je Pavić proveo u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj, u kojem se nalazio od 24. oktobra prošle godine, te u pritvoru u dobojskom zatvoru u kojem je od 7. februara 2024.

Suđenje Paviću počelo je sredinom aprila.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Arnes Grbešić