Vijest

Nema uslova za raspisivanje potjernice za Draganom Spasojevićem

17. Maja 2024.16:04
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je postupak protiv Dragana Spasojevića razdvojen u odnosu na trojicu ostalih koji su optuženi za zločine počinjene u proljeće 1992. na području Zvornika, potvrđeno je za Detektor iz ove institucije.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Kazali su da je predmet razdvojen zbog nedostupnosti optuženog ovom sudu, a da se postupak protiv Spasojevića nastavlja voditi pod novim brojem.

Iz Tužilaštva BiH je za Detektor rečeno da u ovom momentu ne postoje uslovi za raspisivanje međunarodne potjernice za Spasojevićem jer se, kako navode, uredno odazivao pozivima i nije izbjegavao krivično gonjenje.

“Sud BiH je nakon potvrđivanja optužnice uputio zamolnicu putem Ministarstva pravde BiH da se optužnica uruči optuženom. Međutim, do momenta razdvajanja postupka, optužnica nije uručena optuženom, a Sudu nisu bili poznati razlozi zbog čega. Sud je odlučio razdvojiti postupak protiv optuženog Spasojevića u ovoj fazi, kako bi se mogao nastaviti postupak protiv preostale trojice optuženih iz ovog predmeta, a od ishoda dostavljanja optužnice optuženom Spasojeviću će zavisiti dalje postupanje Suda i Tužilaštva BiH”, naveli su iz Tužilaštva.

Pojašnjavaju da će, ako se steknu uslovi za raspisivanje međunarodne potjernice, Tužilaštvo to predložiti Sudu koji je nadležan da donese odluku.

Dragan Spasojević optužen je s Vinkom Radovićem, Dragomirom Vasićem i Petkom Panićem da su, u svojstvu dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku, krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo.

U optužnici se navodi da su, kao saizvršioci, učestvovali u prisilnom preseljavanju oko četiri hiljade bošnjačkih civila s područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, prema kojima su nečovječno postupali, kao i da je oko 600 civila nezakonito zatvarano.

Suđenje Radoviću, Vasiću i Paniću bi trebalo početi u narednom periodu.

Lejla Memčić