Članak

Likvidacija ili razmjena Srebreničana

17. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je kako optuženi Ostoja Stanišić nije naredio da se pobiju Srebreničani na brani u Petkovcima (općina Zvornik) u julu 1995. godine, iako je tokom istrage izjavio suprotno.

This post is also available in: English

Svjedok Mile Milošević je rekao da je od marta 1993. godine do kraja rata bio pripadnik Prve čete Šestog bataljona, čiji je komandant bio Ostoja Stanišić, a njegov zamjenik Marko Milošević.

Prema riječima svjedoka, uhapšen je 12. jula 1995. na autobuskoj stanici i odveden u komandu u blizini Petkovaca, odakle je odveden na liniju. Kao razlog hapšenja Milošević je naveo odlazak kod kćerke u Srbiju bez najave.

Kada sam taj dan došao na liniju, vidio sam Stanišića sa komandirom čete Jovom Lazićem u obilasku linije i čuo sam da su Srebreničani dovedeni u Petkovce, i da se trebaju prebaciti u Tuzlu, zbog razmjene”, kazao je svjedok.

Na upit tužioca Predraga Tomića zašto je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izjavio kako mu je komandir čete Jovo Lazić rekao da na liniji trebaju biti oprezni, te da bi Srebreničani trebali biti likvidirani negdje dalje od Petkovaca, svjedok je odgovorio da pod likvidacijom podrazumijeva razmjenu.    

Državno tužilaštvo tereti Ostoju Stanišića i Marka Miloševića za zločine počinjene na brani u Petkovcima kod mjesta Đulići u općini Zvornik, gdje je u julu 1995. godine strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice.

Stanišić je, prema optužnici, bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Svjedok je, odgovarajući na pitanje Slobodana Perića, branioca prvooptuženog, rekao da ni od koga nije čuo da je Stanišić naredio bilo šta u vezi sa Srebreničanima.

Odgovarajući na upit Petka Pavlovića, branioca drugooptuženog, svjedok je kazao kako na liniji nije čuo da je optuženi Milošević spominjao bilo šta u vezi sa Srebreničanima, niti je govorio šta će s njima biti.

Na pitanje tužioca zašto je kazao SIPA-i da je vjerovatno Stanišić naredio da se Srebreničani uklone, svjedok je odgovorio da je moguće da je to rekao, jer tada nije poznavao druge komandire osim optuženih.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. april.   

Mirna Buljugić


This post is also available in: English