Vijesti


Sa ili bez genocidne namjere u sedam opština 17. Aprila 2013. Članak Tužilaštvo Međunarodnog suda u Haagu zatražilo je od Žalbenog vijeća da poništi prvostepenu odluku kojom je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, na polovini suđenja, oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opšt
Dio suđenja bez javnosti, ali i Mladića 17. Aprila 2013. Članak Veći dio današnjeg suđenja Ratku Mladiću u Haagu bio je nedostupan javnosti zato što je iza zatvorenih vrata svjedočio svjedok Tužilaštva čiji je identitet zaštićen.
Vlaseničanin Meho Sinanović ubijen na rođendan 17. Aprila 2013. Članak U tuzlanskom Komemorativnom centru identifikovano je pet Vlaseničana, ubijenih na području ove općine u periodu od 1992. do 1995. godine. Njihova tijela pronađena su u masovnim grobnicama “Pelemiš” (općina Šekovići) i “Ogradice” (općina Vlasenica).
Počelo suđenje za ratni zločin u Kaknju 17. Aprila 2013. Članak U Kantonalnom sudu u Zenici počelo je suđenje Jasminu Šehagiću, optuženom za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen u Kaknju.
Zatraženo produženje pritvora Nedžadu Hodžiću 17. Aprila 2013. Članak Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca Nedžadu Hodžiću, koji je osumnjičen za zločine počinjene u “Silosu” i “Krupi” u Hadžićima i “Musali” u Konjicu.
“Grmi i puca” u Sijekovcu 17. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je 26. marta 1992. godine iz svoje kuće u Sijekovcu čuo pucnje i vidio kako obližnje srpske kuće gore.
Otmica s čarapom na glavi 16. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su uniformisani i naoružani muškarci iz autobusa izveli određeni broj putnika kod mjesta Mioče (opština Rudo).
Džekini udarci u glavu 16. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako ga je optuženi Edin Džeko uhapsio i dva puta udario u septembru 1993. godine.
Strah i stres svjedoka 16. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine u Dretelju (opština Čapljina), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se ne sjeća šta je u istrazi govorio o Srećku Hercegu, jer je bio pod stresom.
Tijelo muža pronađeno u jami Paklenik 16. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je njen muž odveden autobusom u junu 1992. godine i ubijen u jami Paklenik.