Vijesti


Stolac U petak obilježavanje 30. godišnjice zločina u Stocu ali rane preživjelih su i dalje friške 3. Augusta 2023. Vijest Ispred nekadašnjeg zatočeničkog objekta “Koštana bolnica“ polaganjem cvijeća i obraćanjem zvanica u petak uvečer se obilježava 30. godišnjica od zločina počinjenih u Stocu.
Podignuta optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi 3. Augusta 2023. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, zbog učešća u odvođenju ratnih zarobljenika i njihovim ubistvima na području Bosanske Krupe 1995. godine.
Negiranje genocida smanjeno, ali i dalje značajno prisutno: Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica 2. Augusta 2023. Vijest Negiranje genocida u Srebrenici, uz veličanje ratnih zločinaca, smanjeno je u odnosu na prethodne izvještaje Memorijalnog centra u Srebrenici, ali je i dalje prisutno u značajnom obimu. Najveći broj slučajeva je zabilježen u julu, kada se obilježava godišnjica i komemoracija žrtvama genocida, stoji u izvještaju za 2023. godinu.
Sjednica zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske Ustavni sud Republike Srpske odlučuje o kriminalizaciji klevete 2. Augusta 2023. Vijest Na sjednici zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postignuta saglasnost o amandmanu koji je uložio Klub Bošnjaka na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, a u vezi s pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.
Potvrđene optužnice zbog izbornih prevara 2. Augusta 2023. Vijest Osnovni sud u Doboju potvrdio je dvije optužnice protiv članova biračkih odbora zbog izbornih prevara, dok je Osnovni sud u Tesliću potvrdio jednu optužnicu zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka i falsifikovanja isprave u postupku izbornih aktivnosti 2020. godine.
Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske. Foto: BIRN BiH Vijeće naroda bez dogovora o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj 1. Augusta 2023. Vijest Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske nije postignut dogovor o izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske, gdje je Klub Bošnjaka pokrenuo vitalni nacionalni interes na jedan od članova spomenutog zakonika.
Žrtve se nadaju društvenoj prekretnici nakon usvajanja zakonske zaštite civilnih žrtava rata 1. Augusta 2023. Vijest Udruženja žrtava rata smatraju da je došlo do prekretnice u bosanskohercegovačkom društvu nakon što je na jučerašnjoj sjednici Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, koji predviđa da žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz tog čina budu prepoznati kao posebna kategorija žrtava rata.
Dom naroda Federacije usvojio Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata 1. Augusta 2023. Vijest Dom naroda Parlamenta Federacije je na zadnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, koji predviđa da žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz tog čina budu prepoznati kao posebna kategorija žrtava rata.
Produžen pritvor osumnjičenom za zločine u Bosanskoj Krupi 28. Jula 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Tužilaštva, donio rješenje kojim se Nedžadu Ćehiću, osumnjičenom za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe, produžuje pritvor za dva mjeseca.
Naređeno raspisivanje međunarodne potjernice za Milenkom Živanovićem 28. Jula 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milenkom Živanovićem, nekadašnjim komandantom Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine, potvrđeno je za Detektor.