Vijest

Produžen pritvor osumnjičenom za zločine u Bosanskoj Krupi

28. Jula 2023.15:00
Sud Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Tužilaštva, donio rješenje kojim se Nedžadu Ćehiću, osumnjičenom za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe, produžuje pritvor za dva mjeseca.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Pritvor po ovom rješenju, kako su naveli u Sudu BiH, može trajati do kraja septembra ili do nove sudske odluke.

Iz Tužilaštva BiH su ranije, obrazlažući prijedlog za produženje mjere pritvora, naveli da je Ćehić saizvršilac koji se nalazio u bjekstvu. On se tokom saslušanja, kako su rekli, branio šutnjom, ali je izjavio da nije bio pripadnik Vojne policije, nego druge jedinice, kao i da nije bio zadužen za čuvanje ratnih zarobljenika.

Odbrana Ćehića se usprotivila produženju mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva, uz obrazloženje da “osumnjičeni ne posjeduje kod sebe pasoš”.

Ćehić je pod istragom Tužilaštva koja se odnosi na ubistva najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su u rejonu Bosanske Krupe zarobljeni 1995. godine.

Ranije je za ista djela podignuta optužnica protiv Senada Bužimkića, Rizaha Fajića, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića, Irfe Velagića i Suada Nesimovića, kojima je suđenje počelo u maju. U optužnici se navodi da su, nakon zarobljavanja pripadnika VRS-a na lokalitetima u općini Bosanska Krupa, četvorica zarobljenika odmah ubijeni, a ostali odvedeni u zarobljeništvo, nakon čega su odvođeni, mučeni, zlostavljani i usmrćeni.

Jasmin Begić