Vijesti


Obilježena 31. godišnjica od ubistva zarobljenika u logoru “Keraterm” kod Prijedora 24. Jula 2023. Vijest Na mjestu bivšeg logora “Keraterm” na ulazu u Prijedor obilježena je 31. godišnjica od zločina koji su počinjeni tokom 1992. godine. Porodice ubijenih logoraša, bivši zatočenici ovog logora i njihove porodice odali su počast žrtvama, prisjetivši se noći 24. jula i svjedočenja o ubistvima oko 200 osoba.
Predao se Duško Suvara, osuđen za zločine u Glamoču, nakon bjekstva i potjernice 24. Jula 2023. Vijest Duško Suvara, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i nečovječnog postupanja 1992. na području Glamoča, predao se u ponedjeljak ujutro u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci, odakle će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne, potvrđeno je za Detektor.
Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Ilidže Senaida Memića 21. Jula 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv bivšeg načelnika općine Ilidža Senaida Memića i još pet uposlenika ove institucije. Optužnica ih, između ostalog, tereti za nezakonito izdavanje dozvola za gradnju hotela “Malak Group”, o čemu je Detektor ranije pisao.
Transparency podnio prijavu protiv Kajganića zbog načina dodjele predmeta tužiocima 21. Jula 2023. Vijest Transparency International u Bosni i Hercegovini je Uredu disciplinskog tužioca podnio prijavu protiv glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića zbog podataka o ručnoj dodjeli predmeta bez korištenja automatskog sistema, zbog čega je smijenjena njegova prethodnica Gordana Tadić. Kajganić negira navode o izbjegavanju sistema automatskog upravljanja predmetima.
Mutap i ostali: Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu pet i po godina zatvora 21. Jula 2023. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu. Ostali su oslobođeni optužbi.
Osuđeni za zločin u Foči upućen na izdržavanje kazne zatvora 21. Jula 2023. Vijest Radovan Veljović, koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za silovanje počinjeno u maju 1992. na području Foče, upućen je na izdržavanje kazne početkom jula ove godine.
Narodna skupština, uprkos kritikama, kriminalizovala klevetu u Republici Srpskoj 20. Jula 2023. Vijest Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su većinom glasova usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje kleveta, a za koje je glasalo 47 poslanika vladajuće koalicije, dok razočarani novinari najavljuju da neće odustati od borbe i da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona.
Zatražena sankcija za bivšeg tužioca, Janjić ne vidi odgovornost 20. Jula 2023. Vijest Disciplinska tužiteljica je, nakon ulaganja pet materijalnih dokaza, ocijenila da je dokazano da je Miroslav Janjić obavljao nespojive funkcije kao tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i član parlamentarnog odbora.
Početkom septembra počinje disciplinski postupak protiv sudije Branka Perića 20. Jula 2023. Vijest Pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) 5. septembra je zakazano pripremno ročište za sudiju Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, koji je u nepravosnažnoj presudi u predmetu “Respiratori” imao izdvojeno mišljenje, potvrđeno je za Detektor.
Postupak protiv sarajevske tužiteljice zbog nedoličnog ponašanja 20. Jula 2023. Vijest Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prihvatila je sve prijedloge za izvođenje dokaza u postupku koji je protiv tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Emele Tahmaz-Bukvić pokrenut zbog nedoličnog ponašanja.