Vijest

Potvrđene optužnice zbog izbornih prevara

2. Augusta 2023.13:43
Osnovni sud u Doboju potvrdio je dvije optužnice protiv članova biračkih odbora zbog izbornih prevara, dok je Osnovni sud u Tesliću potvrdio jednu optužnicu zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka i falsifikovanja isprave u postupku izbornih aktivnosti 2020. godine.
Doboj. Foto: BIRN BiH

Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Kate Balešević, Nebojše Todorovića, Slaviše Stjepanovića, Vanje Mikerević i Darka Ostojića zbog krivičnog djela “izborna prevara”, koju je potvrdio dobojski Osnovni sud.

Optuženi se terete da su u novembru 2020. godine, u vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboj, kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu Bukovačke Čivčije u Doboju, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora, čime su počinili krivično djelo izborne prevare.

Zbog istog krivičnog djela, Osnovni sud u Doboju potvrdio je i optužnicu protiv Dragana Kurtinovića, Danijele Gajić, Slobodana Starčevića, Saše Kurtinovića i Bojane Tripunović.

Oni se, prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva, terete da su 15. novembra 2020. godine, u vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboj, kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu Ritešić u Doboju, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora, čime su kao saizvršioci učinili krivično djelo izborne prevare.

Osnovni sud u Tesliću je potvrdio optužnicu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju protiv Ilije Pavlovića zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka i falsifikovanja isprave.

Pavlović se tereti da je u prvoj polovini 2020., na području opštine Teslić, u namjeri da stvori uslove za uspješnu prijavu političke stranke “Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine” za lokalne izbore u novembru 2020. za Skupštinu opštine Teslić, suprotno uslovima određenim u zakonu, bez saglasnosti građana koristio njihove lične podatke i lažnu ispravu upotrijebio kao pravu.

Aida Trepanić