Vijesti


Podignuta optužnica za zločine na području Travnika i Skender-Vakufa 27. Jula 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Boška Peulića, Petra Đurića i Davora Peulića zbog zločina na području Travnika i Skender-Vakufa počinjenih 1992. godine.
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu za zločin u Foči 27. Jula 2023. Vijest Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Danko Vladičić osuđen na devet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Foče te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, koje je zakazano za sredinu septembra.
Stručnjaci UN-a zabrinuti zbog kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj 26. Jula 2023. Vijest Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava smatraju da bi se izmjene i dopune Krivičnog zakonika o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj mogle negativno odraziti na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini, stoga su pozvali nadležne da ukinu izmjene.
Optužnica zbog iskorištavanja kompjuterske mreže za seksualno zlostavljanje djeteta 26. Jula 2023. Vijest Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Ostoje Blesića za iskorištavanje kompjuterske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih djela seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja djeteta te držanje municije.
Postupak protiv sutkinje iz Dervente zbog kašnjenja u izradi presuda 25. Jula 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu protiv Mirjane Hrustić, sutkinje Osnovnog suda u Derventi, zbog prekršaja “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija“, rečeno je na pripremnom ročištu.
Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta odbio sporazum za disciplinski prekršaj 25. Jula 2023. Vijest Dragan Tomaš, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta, odbio je prijedlog sporazuma Ureda disciplinskog tužioca da mu se izrekne mjera kojom bi tri mjeseca imao umanjenu platu za deset posto zbog kašnjenja u izradi odluka.
Zatražene sankcije za predsjednika Okružnog privrednog suda u Doboju 25. Jula 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je da se Mati Kulašu, predsjedniku Okružnog privrednog suda u Doboju, izrekne jedna ili više disciplinskih mjera zbog počinjenih prekršaja, dok pravni zastupnik traži pravednu odluku Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake 25. Jula 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake i još četiri osobe zbog više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službene isprave.
Šehoviću osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe u Fondaciji za boračka pitanja 25. Jula 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu prihvatio je sporazum o krivnji Sene Šehovića, bivšeg direktora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, te ga osudio na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Obilježavanje godišnjice zločina u prijedorskom selu Briševo 25. Jula 2023. Vijest Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i služenjem mise obilježava se 31. godišnjica zločina u Briševu (općina Prijedor), kada su srpske snage ušle u selo i ubile blizu 70 mještana, među kojima su bili žene, djeca i invalidi.