Vijest

Ustavni sud Republike Srpske odlučuje o kriminalizaciji klevete

2. Augusta 2023.14:15
Na sjednici zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postignuta saglasnost o amandmanu koji je uložio Klub Bošnjaka na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, a u vezi s pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.
Sjednica zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske
Sjednica zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske. Foto: BIRN BiH

Zbog toga će ovaj predmet ići na daljnje odlučivanje Ustavnom sudu Republike Srpske, koji će se izjašnjavati na povredu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, izjavio je nakon sjednice predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

“Moje mišljenje je da ovaj zakon ne tretira ništa što ima veze s nacionalnošću, vjerskom, polnom i dobnom pripadnošću ili socijalnim statusom, nego rješava stvari isključivo za uvredu i klevetu“, izjavio je Stevandić.

Kako je rekao, na osnovu informacija koje ima kada je riječ o kleveti, Zakon koji je usvojila Narodna skupština 20. jula je mnogo liberalniji nego u nekim zemljama Evropske unije, posebno apostrofirajući Njemačku, Nizozemsku i Sloveniju.

“Predviđa mnogo manje kazne nego u 19 od 29 zemalja Evrospke unije, a u ostalim zemljama je jako slično. U Sloveniji se ide u zatvor na dvije godine za ono što je u Republici Srpskoj propisana kazna od hiljadu do tri hiljade maraka  i da se ne može zamijeniti. Dakle, tamo se automatski ide u zatvor“, kazao je Stevandić, uz napomenu da ovaj zakon, bez obzira na kritike, neće usporiti BiH u njenom putu ka članstvu u EU.

Stevandić kaže da, ako bi 21 zemlja Evropske unije izmijenila Zakon u idućih mjesec dana zbog Kluba Bošnjaka, isto bi uradila i Republika Srpska.

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske je na sjednici 27. jula donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s pomenutim zakonom.

Predsjednik Kluba Alija Tabaković je nakon jučerašnje sjednice Vijeća naroda izjavio da su pomenute izmjene Krivičnog zakonika štetne za sve građane u Republici Srpskoj i BiH, a posebno jer krše konvencije o ljudskim pravima, te slobodama govora i izražavanja.

“Uglavnom se tražilo da se poštuju konvencije o ljudskim pravima, izražavanjima i slobodama, i da su ove kazne koje su predviđene enormne, a to je zakon koji se posebno tretira prema novinarima, da takve odredbe budu ukinute. Na kraju, poslije odluke Ustavnog suda RS-a, ostaje pravo ovlaštenim podnosiocima apelacije prema Ustavnom sudu BiH da se obrate i da taj sud donese konačnu odluku“, izjavio je Tabaković.

Prema njegovim riječima, ukoliko država bude stagnirala, a sigurno hoće, ispaštaće svi građani BiH, time i Bošnjaci.

Iz novinarske zajednice kažu da se nadaju da će Ustavni sud Republike Srpske donijeti odluku da ovaj zakon ne treba biti objavljen.

“Ovo nije interes ni bošnjačkog, ni srpskog, ni hrvatskog naroda, nego vitalni interes svih građana. Ovo je nešto što je bitno za cijelu Republiku Srpsku i BiH jer ovakav zakon će nas staviti na crnu listu u očima međunarodnih organizacija i pokazati da ovo naše društvo ide u suprotnom pravcu od onoga kojim želimo ići, a to je klub demokratskih zemalja“, kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital i predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Kako je rekao, klizimo u smjeru u kojem je sloboda govora zabranjena zakonom i podložna krivičnom progonu, ali će novinarska zajednica, u slučaju da Zakon bude objavljen, pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti.

“Očekujemo onda od sudija Ustavnog suda Republike Srpske da taj zakon proglasi neustavnim i da bude poništen“, dodao je Vukelić.

    Đorđe Vujatović