Vijesti


Pretresi u Banjaluci zbog nelegalnih transakcija i pranja novca 16. Augusta 2023. Vijest Uprava Kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u saradnji sa banjalučkom Policijskom upravom, u Banjaluci je sprovela akciju “Viza”, usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje visokotehnološkog kriminala, a pretresi su izvršeni na više lokacija.
Javna opomena sudiji iz Doboja zbog kašnjenja u izradi presuda 16. Augusta 2023. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) preinačila je sankciju sudiji Osnovnog suda u Doboju Tomislavu Kljajiću te mu izrekla javnu opomenu zbog kašnjenja u izradi presuda.
Optužnica za zločine u Travniku i Skender-Vakufu vraćena na uređenje 15. Augusta 2023. Vijest Državni sud vratio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na uređenje optužnicu podignutu protiv Boška i Davora Peulića, te Petra Đurića zbog zločina na području Travnika i Skender-Vakufa počinjenih 1992. godine, saznaje Detektor.
Određen pritvor optuženom za zločine u Bosanskom Brodu 14. Augusta 2023. Vijest Okružni sud u Doboju odredio je pritvor Dedi Odobašiću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu, potvrđeno je za Detektor iz ovog suda.
Formiran disciplinski predmet protiv sudije nakon ubistava u Gradačcu 14. Augusta 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) formirao je predmet protiv sudije Općinskog suda u Gradačcu zbog medijskih napisa o postupanju u vezi s ranijim određivanjem mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, koji je prošle sedmice ubio tri osobe u ovom gradu.
Šta za sada pouzdano znamo o ubistvima u Gradačcu 11. Augusta 2023. Vijest Dok policijski i pravosudni organi pokušavaju otkriti sve detalje višestrukog ubistva koje se dogodilo u petak u Gradačcu, još uvijek se čini da postoji više pitanja nego odgovora o događajima koji su završili samoubistvom osobe koja je priznala ubistva. Evo šta do sada pouzdano znamo o ubistvima koja su prenošena uživo na Instagramu.
Podignuta optužnica protiv Dodika zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika 11. Augusta 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, potvrđeno je za Detektor.
Grafiti veličanja Ratka Mladića u Zvorniku uznemiruju povratnike 9. Augusta 2023. Vijest Novi grafiti na sportskoj dvorani “Sokolski dom“ u Zvorniku kojima se veliča i herojem naziva Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, ponovo su uznemirili povratnike u ovoj općini, a nedostatak reakcije zvaničnih insitucija dodatno umanjio osjećaj sigurnosti.
Suđenje Zeljkoviću i ostalima se nastavlja početkom septembra 9. Augusta 2023. Vijest Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i ostalima koji su optuženi za zloupotrebe tokom trajanja pandemije virusa korona, bit će nastavljeno 4. septembra, nakon pauze koja je trajala skoro šest mjeseci.
Potvrđena optužnica zbog izborne prevare u Gradačcu 9. Augusta 2023. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Matkića zvanog Zoka, Joze Vrhovca, Šime Ćaćića, Marka Katića i Emira Hanića zvanog Hana zbog krivotvorenja rezultata na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2018. godine, koju je Sud BiH i potvrdio.