Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi

3. Augusta 2023.11:52
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, zbog učešća u odvođenju ratnih zarobljenika i njihovim ubistvima na području Bosanske Krupe 1995. godine.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva, Ćehić se tereti da je prilikom napada Armije BiH na položaje Vojske Republike Srpske (VRS) u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS-a, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a preostali – njih 21 – odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade, u više navrata, lično, s drugim licima, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije.

Također se dodaje da je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna – Vojna ekonomija, a da su drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima – tučeni do smrti.

“Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine”, stoji u saopćenju.

Ćehić, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, bio je nedostupan pravosudnim institucijama dok nije u junu ove godine izručen iz Austrije. Trenutno se nalazi u pritvoru.

Za ove zločine se u Državnom sudu sudi nekadašnjim pripadnicima Armije BiH Senadu Bužimkiću, Rizahu Fajiću, Almiru Sefiću, Erminu Kadiću, Amiru Patkoviću, Irfi Velagiću i Suadu Nesimoviću.

Iz Tužilaštva su saopćili da će navode optužnice protiv Ćehića, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

Lamija Grebo