Vijest

Odbijen zahtjev Inđićeve Odbrane za izuzeće Apelacionog vijeća

24. Augusta 2023.16:22
Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za izuzeće Apelacionog vijeća koji je zatražila Odbrana Bobana Inđića, prvostepeno osuđenog za učešće u otmici i ubistvima civila iz voza u Štrpcima 1993. na 15 godina zatvora.
Stanica u Štrpcima. Foto: Wikimedia

Iz Državnog suda je za Detektor potvrđeno da je na Opštoj sjednici Suda BiH doneseno rješenje kojim je odbijen zahtjev Inđićevog branioca za izuzeće predsjednika i članova postupajućeg Apelacionog vijeća.

Inđićev branilac Senad Kreho je na žalbenoj sjednici zatražio izuzeće članova Apelacionog vijeća jer je smatrao da su pristrasni, pošto su odlučivali u istom predmetu u kojem je ranije Inđiću suđeno sa još osmoricom optuženih.

Prema rasporedu suđenja objavljenom na stranici Državnog suda, sjednica Apelacionog vijeća u ovom predmetu bi trebala biti održana 12. septembra.

Inđić je u januaru ove godine prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora, u svojstvu komandira Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine i njihovom ubistvu na području Višegrada.

Na ovu presudu žalbe su uložili Tužilaštvo i Odbrana.

Inđiću je ranije suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom nekadašnjih pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen. Sedmorica optuženih su u oktobru 2022. godine prvestepeno osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici i ubistvima civila iz voza, a komandant Dragičević je oslobođen.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici u maju ove godine zatražilo ukidanje presude kojom je Dragičević oslobođen optužbi za zločine u Višegradu, kao i veće kazne za ostalu sedmoricu optuženih, dok su Odbrane zatražile ukidanje osuđujućih presuda.

Irvin Pekmez