Vijest

Poslanici u RS-u pozvali na sankcionisanje policajaca u Osmacima kod Zvornika

24. Augusta 2023.16:03
Samostalni poslanici u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić i Amir Hurtić izjavili su da se povećava broj napada na Bošnjake u Republici Srpskoj te zatražili od Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom entitetu da se javnosti obznane podaci o istragama za ranije slučajeve, kao i da policajci koji su bez prisustva advokata ili staratelja saslušavali maloljetnika u Osmacima, budu udaljeni iz službe.
Konferencija za medije zastupnika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkića i Amira Hurtića. Foto: BIRN BiH

Kako je rekao Salkić novinarima u Banjaluci, ponašanje policije u Policijskoj stanici u Osmacima prema maloljetniku, koji je saslušan bez prisustva staratelja ili advokata, jasno je kršnje procedura, te da oni koji su to uradili trebaju biti sankcionisani i udaljeni iz policijskih struktura.

“Zbog toga mi tražimo da MUP Republike Srpske bez odlaganja suspenduje i udalji iz službe one koji su zlostavljali i maltretirali dječaka”, dodao je Salkić.

Juso Jusić iz Osmaka izjavio je ranije za BHRT da su njegovog četrnaestogodišnjeg sina u prostorijama policijske stanice istukli pripadnici Policije RS-a i ispitali bez njegovog prisustva.

Amir Hurtić smatra da je premlaćivanje maloljetnika u Osmacima dokaz brutalnosti entitetske policije prema Bošnjacima.

“Svjedoci smo da su Bošnjaci često izloženi vrijeđanju i prijetnjama, a da policija gotovo ne reagira, kao što je slučaj vrijeđanja od strane raznih navijačkih grupa na stadionima ili izvan stadiona, u Banjaluci, Prijedoru i Doboju. Iako su podnesene prijave, nemamo adekvatnu reakciju policije”, kazao je Hurtić te naveo da se, s druge strane, Bošnjaci kažnjavaju ako istaknu prvu zastavu BiH.

Iz MUP-a RS-a navode da je Policijska uprava Zvornik, kojoj pripada stanica Osmaci, zaprimila prijavu o nezakonitom postupanju prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu s tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti”, navodi se u saopštenju, kao i da su neprimjerene izjave pojedinih političkih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda koji ovaj događaj zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe, u cilju podizanja tenzija među građanima.

Kako su naveli, MUP je opredijeljen za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlašćenjima prema svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadali.

Salkić tvrdi da su se napadi na Bošnjake u RS-u od početka ove godine intenzivirali.

“Tražimo od Ministarstva da javnost obavijesti o ishodu istraga i počiniocima napada na Bošnjake u Višegradu, uznemiravanje Bošnjaka u Bratuncu, pokušaj ubistva jednog Bošnjaka u Bratuncu i koje su radnje poduzeli protiv onih koji vrlo često na društvenim mrežama provociraju i šalju prijeteće poruke Bošnjacima u ovom entitetu”, rekao je Salkić.

Policija je ranije ove godine identifikovala tri maloljetne osobe koje se dovode u vezu sa napadom na Osmana Mehanovića iz Bratunca, a Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je, nakon što su zaprimili izvještaj Policijske stanice Bratunac, pokrenulo pripremni postupak protiv dva maloljetna lica zbog krivičnog djela “teška tjelesna povreda”.

Istraživanje Detektora na osnovu prvostepenih i drugostepenih presuda u posljednjih deset godina za djela povezana s mržnjom, otkrilo je neujednačeno procesuiranje i evidentiranje zločina iz mržnje počinjenih, između ostalih, prema povratnicima, za koje se najčešće izriču uslovne kazne.

    Đorđe Vujatović