Vijesti


Prekrečen grafit Ratna Mladića u Zvorniku Prekrečen grafit koji veliča Ratka Mladića u Zvorniku 21. Augusta 2023. Vijest Komunalna policija u Zvorniku prekrečila je grafit na sportskoj dvorani “Sokolski dom” koji veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića a koji je iscrtan prije nekoliko dana, što je ponovo bilo uznemirilo povratnike i bivše logoraše.
Tužilaštvo uložilo žalbu na presudu za zločine u Janji 21. Augusta 2023. Vijest Državno tužilaštvo uputilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđeni na ukupno 12 godina zatvora, a trojica oslobođeni optužbi za ratni zločin počinjen od 1992. do 1994. protiv civilnog stanovništva u Janji kod Bijeljine, saznaje Detektor.
Nakon zabrane ulaska u Hrvatsku, Simić u razgovoru za Detektor ponovo negira genocid 18. Augusta 2023. Vijest Danijelu Simiću, predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske koji je tokom 2022. boravio na teritoriji okupiranog Krima u Ukrajini, zabranjen je ulaz u Republiku Hrvatsku. Ovo je za Detektor potvrdio sam Simić, a tačan razlog zabrane nije naveden u rješenju koje nam je ustupio, dok je u razgovoru s našim novinarima opet negirao genocid počinjen u Srebrenici.
Dodik potpisao ukaz o izmjenama zakona kojim se kriminalizuje kleveta 18. Augusta 2023. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je danas Ukaz o stupanju na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Spomen-obilježje bi čuvalo od zaborava ubijene na Korićanskim stijenama 18. Augusta 2023. Vijest Prigodnom manifestacijom i bacanjem ruža niz litice Korićanskih stijena, u ponedjeljak, 21. augusta, bit će obilježena 31. godišnjica ubistava više od 200 logoraša, a uspomene na njih porodice i udruženja pokušavaju otrgnuti od zaborava godišnjim obilježavanjem, ali i ukazuju na potrebu za izgradnjom spomen-obilježja na ovoj lokaciji.
Tužilaštvo BiH ne istražuje Stevandića nakon Skopljakovih optužbi za udaranje u Kotor-Varoši 17. Augusta 2023. Vijest Državno tužilaštvo ne vodi istragu protiv predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenada Stevandića, ali potvrđuju da su – nakon što ga je Fikret Skopljak optužio da ga je tukao u Kotor-Varoši tokom rata, tvrdeći da se upravo on nalazi na snimku sa društvenih mreža – zaprimili prijavu o ovim događajima.
Ministar Sevlid Hurtić nabavlja limuzinu od 94.000 KM bez PDV-a 17. Augusta 2023. Vijest Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je na Portalu javnih nabavki objavilo tender za nabavku putničkog motornog vozila – limuzine, u vrijednosti od 94.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a.
Policija tvrdi da je Sudu u Gradačcu ranije isti obim dokaza bio dovoljan za određivanje mjera 17. Augusta 2023. Vijest Šest dana nakon tragedije u Gradačcu, oglasila se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) saopćenjem u kojem je navedeno da je gradačački Općinski sud od početka godine do kraja jula izrekao 16 zaštitnih mjera prema devet osoba na osnovu istog obima dokaza i da je odluka ovog suda u slučaju Nizame Hećimović, koja je bila izložena porodičnom nasilju a potom i ubijena, bila neosnovana.
Dragičeviću Republika Srpska zbog diskriminacije dužna isplatiti 5.000 maraka odštete 17. Augusta 2023. Vijest Osnovni sud u Banjaluci donio je prvostepenu presudu u korist Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, koji je tužio Republiku Srpsku zbog diskriminacije te naredio da mu se isplati odštetni zahtjev u visini od 5.000 konvertibilnih maraka, potvrđeno je za Detektor.
Državi potrebne nove sigurne kuće 16. Augusta 2023. Vijest Nužno je obezbijediti fizičku sigurnost i psihičko blagostanje žrtava rodno zasnovanog nasilja i djece, kao i sigurne kuće koje će finansirati država, zaključci su doneseni na sastanku državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića s predstavnicima Upravnog odbora Sigurne mreže nevladinih organizacija nakon tragedije koja se prije nekoliko dana desila u Gradačcu.