Vijest

Iduće sedmice iznošenje završnih riječi na suđenjima za zločine u Ilijašu i Bosanskom Novom

25. Augusta 2023.16:13
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano ročište na kojem je planirano da Tužilaštvo iznese završnu riječ na suđenju Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za ubistva, hapšenje i prisilno preseljenje na području Ilijaša 1992. godine.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Draškić i Manojlović se terete da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila, a ročište za iznošenje završne riječi zakazano je za srijedu, 30. augusta.

Istog dana je planirano da Odbrane 11 nekadašnjih pripadnika vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, optuženih za zločin protiv čovječnosti u Bosanskom Novom 1992., krenu sa iznošenjem završnih riječi.

Optužnica tereti Ranka Balabana, Rajka Karlicu, Milenka Brčina, Mirka Odžića, Milenka Babića, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Dragana Baltića, Ranka Baltića, Miroslava Kapetanovića i Ranka Graba da su učestvovali u ubistvu 24 lica, kao i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz sela Alići i Ekići.

Naredne sedmice su planirani nastavci suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Donjem Vakufu, Brčkom, Vogošći i Banjoj Luci.

Haris Rovčanin