Vijest

Dodikov advokat zatražio izuzeće sutkinje zbog sumnje u nepristrasnost

25. Augusta 2023.10:41
Goran Bubić, branilac predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zatražio je od Suda Bosne i Hercegovine izuzeće sutkinje kojoj je dodijeljena na potvrđivanja optužnica podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.
Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

Kako je objašnjeno iz Državnog suda, po prijedlogu će se postupati po redovnoj, zakonom propisanoj proceduri, te će se odlučivati na Opštoj sjednici Suda.

“Sud je zaprimio podnesak naslovljen kao ‘Obrazložen prijedlog branioca Milorada Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović’. Navedeni podnesak sadrži prijedlog za izuzeće sudije Ćosić Dedović zbog, kako se navodi u podnesku, postojanja okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost”, kazali su iz Suda za Detektor.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je početkom augusta optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Optužnica je potom vraćena na doradu, te u izmijenjenom obliku ponovo dostavljena Sudu 24. augusta 2023., što je za Detektor potvrđeno iz Suda BiH.

Također, glavni tužilac Državnog tužilaštva Milanko Kajganić podnio je Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prijavu protiv nepoznatih tužilaca i sudija zbog neovlaštenog objavljivanja dopisa Suda BiH u vezi s optužnicom protiv Dodika i Lukića.

Sam Dodik je na svom zvaničnom Twitter profilu objavio da je podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Državnog tužilaštva Nedima Ćosića, svega nekoliko dana nakon što je podignuta optužnica protiv njega i Lukića, što je ocijenjeno kao vršenje pritiska na rad pravosuđa.

Dodik je ranije potpisao ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a Lukić kao direktor Službenog glasnika Republike Srpske odobrio objavljivanje ovog zakona koji je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ranije poništio.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je ranije saopćio da je uveo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je kao krivično djelo predviđeno neizvršavanje odluka ili sprečavanje izvršavanja odluka visokog predstavnika.

Irvin Pekmez