Vijesti


Vikić i ostali: Vještak smatra da je Predsjedništvo promijenilo faktičko stanje 8. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku, na poziv Odbrane Jusufa Pušine vještak Mile Matijević je izjavio da je zaključcima Predsjedništva s kraja 1991. godine promijenjeno faktičko stanje kada je u pitanju nadležnost za upotrebu specijalne policije.
U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca 7. Oktobra 2021. Vijest Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Joševa u općini Bratunac, a kako se navodi najvjerovatnije je riječ o posmrtnim ostacima žena i djece, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Radovan Veljović: Dvanaestog oktobra izjašnjenje o krivici za silovanje u Foči 7. Oktobra 2021. Suđenje Izjašnjenje pred Sudom Bosne i Hercegovine o krivici Radovana Veljovića, koji je optužen za silovanje u Foči tokom 1992. godine, planirano je za utorak, 12. oktobra, saopćeno je na ročištu za razmatranje mjera zabrane koje je predložilo Državno tužilaštvo zbog straha od bjekstva ili utjecaja na svjedoke.
Poziv za imenovanje Nadzornog tijela za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina 6. Oktobra 2021. Vijest Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je pozvala Vijeće ministara da bez daljnjeg odlaganja imenuje Nadzorno tijelo za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
Poruke mira na izložbi u Prijedoru kao motivacija mladim aktivistkinjama: “Mali koraci čine jedan krupni” 4. Oktobra 2021. Vijest Učesnice i organizatorice izložbe “Mir sa ženskim licem”, koja će sutra biti otvorena u Pozorištu Prijedor, nadaju se kako će ova izložba biti motiv građankama i građanima, pogotovo onim mlađim, da prate staze aktivizma u cilju jačanja i promocije mira u svojim lokalnim zajednicama.
Gradonačelnica Sarajeva na mrežama predstavila mogući spomenik na Kazanima 30. Septembra 2021. Gradonačelnica Sarajeva Benjanima Karić objavila je na svom Twitter profilu ilustraciju spomen-ploče posvećene građanima ubijenim na Kazanima, uz poruku da se Nacrt odluke o podizanju spomen-obilježja upućuje u javnu raspravu. Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić smatra da je izgled spomen-ploče neprihvatljiv.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu za silovanje u Vlasenici 29. Septembra 2021. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu izjavilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Milenko Gojgolović oslobođen krivice da je u junu 1992. godine u krugu logora “Sušica” silovao i tukao zatvorenicu.
Smanjeno negiranje genocida u BiH u prethodna dva mjeseca 28. Septembra 2021. Vijest Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je u prethodna dva mjeseca, od 28. jula ove godine, kada su izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida stupile na snagu, zabilježio 133 slučaja relativiziranja i negiranja činjenica o genocidu počinjenom u julu 1995. godine.
Ured disciplinskog tužioca će formirati predmet o “stopiranju” hapšenja Savčića 27. Septembra 2021. Vijest Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) potvrdili su da će formirati predmet nakon što je portal Istraga.ba objavio dokument “interni izvještaj” Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno da je glavna tužiteljica Državnog tužilaštva Gordana Tadić u decembru 2019. stopirala hapšenje nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića, optuženog da je pomagao u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Godišnjica zatvaranja logora “Dretelj” bez posjete objektu: “Gledali smo ljude kako umiru i kako se pate” 27. Septembra 2021. Vijest Prije 28 godina zatvoren je “Dretelj”, jedan od najvećih i najzloglasnijih logora na području Čapljine, u kome su zatvorenici mučeni, maltretirani i seksualno zlostavljani te svakodnevno izgladnjivani. Sutra, 28. septembra, bivši zatvorenici neće posjetiti ovaj objekat zbog nedozvoljenog ulaska, a neki od njih su svoja bolna sjećanja podijelili u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).