Vijesti


Uložena žalba na oslobađajuću presudu za silovanje u Vlasenici 29. Septembra 2021. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu izjavilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Milenko Gojgolović oslobođen krivice da je u junu 1992. godine u krugu logora “Sušica” silovao i tukao zatvorenicu.
Smanjeno negiranje genocida u BiH u prethodna dva mjeseca 28. Septembra 2021. Vijest Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je u prethodna dva mjeseca, od 28. jula ove godine, kada su izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida stupile na snagu, zabilježio 133 slučaja relativiziranja i negiranja činjenica o genocidu počinjenom u julu 1995. godine.
Ured disciplinskog tužioca će formirati predmet o “stopiranju” hapšenja Savčića 27. Septembra 2021. Vijest Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) potvrdili su da će formirati predmet nakon što je portal Istraga.ba objavio dokument “interni izvještaj” Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno da je glavna tužiteljica Državnog tužilaštva Gordana Tadić u decembru 2019. stopirala hapšenje nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića, optuženog da je pomagao u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Godišnjica zatvaranja logora “Dretelj” bez posjete objektu: “Gledali smo ljude kako umiru i kako se pate” 27. Septembra 2021. Vijest Prije 28 godina zatvoren je “Dretelj”, jedan od najvećih i najzloglasnijih logora na području Čapljine, u kome su zatvorenici mučeni, maltretirani i seksualno zlostavljani te svakodnevno izgladnjivani. Sutra, 28. septembra, bivši zatvorenici neće posjetiti ovaj objekat zbog nedozvoljenog ulaska, a neki od njih su svoja bolna sjećanja podijelili u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Život nakon logora “Sušica”: Patnja koja se opisati ne može, s njom živiš i umreš 24. Septembra 2021. Vijest Nakon što mu je logor “Sušica” uzeo dva maloljetna sina, Hilmo Hurić svaku godišnjicu ovog zločina obilježava uz podršku drugih logoraša sa bolom u grudima i ponovljenom traumom na događaje maltretiranja i ubijanja kojima je ostao da svjedoči dok je živ.
Godišnjica zločina u selu Sasina kod Sanskog Mosta: Odgovorni još uvijek nisu procesuirani 21. Septembra 2021. Vijest Obilježavanje 26. godišnjice stradanja 65 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u selu Sasina, nadomak Sanskog Mosta, održat će se danas uz prisustvo članova porodica žrtava, koji ističu nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja odgovornih za ovaj zločin, upozoravajući da svakodnevno svjedoci i počinioci ovog zločina umiru.
INO BiH: Identifikovane tri žrtve genocida u Srebrenici 20. Septembra 2021. Vijest Tri osobe bošnjačke nacionalnosti nestale 1995. godine u genocidu u Srebrenici identifikovane su u Tuzli, a među njima Hajdin Hukić i njegov sin Sead, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Izložbom “Koraci onih koji (ni)su prešli” obilježava se 18. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari 20. Septembra 2021. Vijest Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas obilježava 18 godina od zvaničnog otvaranja, između ostalog, izložbom predmeta onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, kao i onih koji to nisu, kako bi se pokazale patnje kroz koje je prošlo stanovništvo tokom i nakon jula 1995. godine.
Podignuta optužnica protiv Radovana Veljovića za silovanje u Foči 17. Septembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Radovana Veljovića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. godine.
Sud BiH: Otkazano suđenje za zločine u Štrpcima, jer se optuženi nalazi u pritvoru u Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju 17. Septembra 2021. Vijest Na Državnom sudu se od juna ne održavaju ročišta na suđenju devetorici optuženih za zločine počinjene u Višegradu, jer se Boban Inđić nalazi u pritvoru u Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).