Vijest

U Osmacima ekshumirano tijelo jedne osobe

7. Aprila 2022.15:18
Na lokalitetu Hajvazi u općini Osmaci ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je stradala u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Eksumacija grobnice Kalinovik Ilustracija. Foto: BIRN BiH

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), navela je da se radi o oskudnim posmrtnim ostacima koji su pronađeni u blizini Križevačkih njiva, kuda se u julu 1995. godine kretala kolona Srebreničana koji su pokušavali doći do Baljkovice.

“Posmrtni ostaci pronađeni su na površini – fragmentirana lobanja, ruka i nešto rebara, a otkrili su ih mještani ovog sela u šumi i potom obavijestili INO BiH, koji je izašao na teren”, kaže Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Posmrtni ostaci će, kako navodi, biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, kao i izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.

BIRN BiH je ranije pisao o ekshumaciji posmrtnih ostataka devet osoba iz masovne grobnice na lokalitetu Hajvazi.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopano preko 6.500 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano preko 200 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 osoba.

 

 

Lamija Grebo